Slováci si volí prezidenta: Policie řeší možné kupčení s hlasy Romů

29.03.2014 17:39

Slováci v dnešním druhém, rozhodujícím, kole prezidentských voleb vybírají novou hlavu státu. Více než čtyři miliony oprávněných voličů určí, zda se do čela země postaví současný premiér Robert Fico, nebo podnikatel Andrej Kiska. Volby ale doprovázejí i různé komplikace.

Slováci si volí prezidenta: Policie řeší možné kupčení s hlasy Romů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Jak informuje server SME.sk, Ústřední volební komise řeší dvanáct podnětů, které souvisejí s voličskými průkazy, porušením moratoria či kupováním hlasů. Pro agenturu TASR to uvedla zapisovatelka Eva Chmelová.

Na košickém sídlišti Luník IX a v obcích na východním Slovensku s velkými romskými komunitami se údajně masivně kupují hlasy voličů. Strana Sloboda a solidarita (SaS) proto podala trestní oznámení, případ už vyšetřuje policie.

Hlasy Romů za 3 eura?

„Informace máme od jednoho z romských lídrů, který s Romy v osadách už roky spolupracuje. Nemáme důvod mu nedůvěřovat,“ uvedla pro SME poslankyně Lucia Nicholsonová (SaS). Ona sama se prý s nabídkou také setkala. Když v Gelnici rozdávala brožury o eurovolbách, tři Romové jí dle jejích slov nabídli hlasy Romů z obce za 3 eura.

 „Organizují to úžerníci, na které jsou Romové odkázáni. Mají jistotu, že je nikdy nezradí. Protože ani starosta, ani vy, ani já je nezachráníme, když jejich děti chtějí jíst,“ dodala.

Romové k volbám příliš nechodí

Romové, kteří ignorovali první kolo voleb, zatím příliš nechodí ani na to druhé. Jak informovala redaktorka Korzára Eva Šoltísová, brání se, že jejich hlasy nikdo nekupoval. Dodala, že policie nyní v této záležitosti kontroluje i kamerové záznamy z města.

Hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. Průběžné výsledky by měl slovenský statistický úřad zveřejnit v noci na neděli. Funkční období dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče skončí v polovině června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…