Slovanská vzájemnost? Podívejte se na Česko, poradila Čaputová

12.03.2022 15:45

Ruský prezident Vladimir Putin v posledních třech týdnech opakovaně pronášel, že Rusové a Ukrajinci jsou vlastně jeden národ. Jenže současně nařídil rozpoutat proti Ukrajině válku, ve které nechává decimovat ukrajinské muže, ženy i děti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová k tomu poznamenala, že takto by se k sobě bratrské národy chovat neměly. Do kontrastu proti ruské válce postavila počínání Čechů.

Slovanská vzájemnost? Podívejte se na Česko, poradila Čaputová
Foto: Repro ČRo
Popisek: Slovenská prezidentka Čaputová

Na Ukrajině již třetí týden zuří válka. Na rozkaz Vladimira Putina od 24. února 2022 padají na hlavy ukrajinských mužů, žen i dětí dělostřelecké granáty i letecké pumy. A slovenská prezidentka Zuzana Čaputová kroutí hlavou nad tím, jak si Vladimir Putin představuje slovanskou vzájemnost a blízkost Rusů s Ukrajinci, o které tak často mluví. I v posledních dnech.

Do kontrastu proti Putinovu počínání postavila pomoc, které se Slovákům dostává od Čechů, českých policistů i vojáků, kteří svým slovenským kolegům pomáhají na slovensko-ukrajinské hranici s náporem lidí prchajících před válkou. Vítají je, pomáhají s nezbytnými administrativními úkony a provádějí i další práci. Takto má podle Čaputové vypadat přátelská pomoc dvou bratrských národů.

„Zatímco my pomáháme našim sousedům na Ukrajině, nám pomáhají naši sousedé z Česka. Díky jejich policii a armádě, která nám pomáhá, můžeme pomoci těm, kteří utíkají před ruskou agresí. Tak by měla vypadat ‚slovanská vzájemnost‘, nikoli jako ta ruská verze,“ poznamenala Čaputová na Twitter.

Zuzana Čaputová promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…