Slovenská herečka Vašáryová o volbách: Myslela jsem si, že jste dál než my

27.01.2013 22:13

V pořadu 168 hodin na ČT promluvily čtyři zahraniční osobnosti, které však sledují vývoj v České republice. Komentovaly tak prezidentské volby. Například podle Magdy Vašáryové zde vznikly příkopy, jaké jen tak nepůjdou zahrabat.

Slovenská herečka Vašáryová o volbách: Myslela jsem si, že jste dál než my
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, ilustrační koláž

„Můžu z mé zkušenosti říct, že takové příkopy, jaké tato volba vykopala, se zahrabávají velmi těžko. Možná po generaci,“ popisovala střet mezi voliči Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana bývalá herečka Magda Vašáryová, která se v 90. letech začala věnovat politice.

„Všechny ty kostry vylézají a je to někdy až smutné to pozorovat, protože přes to všechno jsem si myslela, že jste trochu dále než my,“ porovnala Českou republiku se „svým“ Slovenskem. „Celý ten cíl, že si lidé konečně zvolí nepolitickou osobnost […], to se nestalo,“ zalitovala.

Do druhého kola přímé volby totiž postoupil kandidát TOP 09 a Zeman, který sice nasbíral potřebný počet podpisů od občanů, ale hodlá i nadále být členem Zemanovců.

Externista Českého rozhlasu David Vaughan ale situaci tak černě nevidí. „V dnešní Evropě to opravdu nehrozí, opravdu český národ není ohrožený,“ hovořil také o současném rozdělení národa na dva tábory. Zároveň však poznamenal: „Poznal jsem, že existuje v České republice velice roztříděná společnost, byl to skoro třídní boj.“

Pozastavil se i nad předvolební kampaní. „Je to úplně běžné a je to i legitimní,“ řekl na adresu Zemanova týmu, který v jednom záběru ČT popisoval, že lidé Schwarzenbergovi málo rozumí a na Zemanovi naopak zdůrazňují češství. „Mně osobně se to nelíbí, protože mi to přijde jako taková levná karta,“ dodal Vaughan.

Politolog Nicolas Maslowski, který vyučuje na Vysoké škole ekonomické, se také pozastavil nad kampaní. „Ty různé nacionalistické argumentace zkazily věcnou debatu,“ míní. Více by se raději dozvěděl o koncepcích sociální politiky obou kandidátů.

„Předpokládám, že většina Čechů ví, že za hranicemi nečekají sudetští Němci,“ usmíval se nad dalším bodem diskusí, který Schwarzenbergovi zřejmě ubral. „Měl jsem z toho dojem, že na to nebyl připravený, nebo nedostatečně,“ dodal.

„Tomáš Garrigue Masaryk měl manželku cizinku, která taky mluvila špatně česky,“ zastával se předsedy TOP 09 i polský novinář a historik Mariusz Surosz. Podle něj jsou ale právě skončené volby jen jakousi malou epizodou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…