Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Hegera

15.12.2022 19:05 | Kauza

Slovenska sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Zatím není známo, zda krok povede k novým volbám, o které usiluje část opozice.

Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Hegera
Foto: Scren ČT24
Popisek: Slovenský premiér Eduard Heger byl hostem ČT

Pro nedůvěru vládě hlasovalo 78 z přítomných 102 poslanců, potřebný byl souhlas alespoň 76 zákonodárců ve 150členné sněmovně. Téměř všichni poslanci nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), členem jehož vedení je i Heger, se hlasování nezúčastnili, uvedla ČT24.

Slovenská ústava pro případ vyslovení nedůvěry vládě sněmovnou stanoví, že hlava státu kabinet odvolá. Prezidentka Zuzana Čaputová ale může pověřit Hegerův kabinet, aby zůstal v úřadu do jmenování nové vlády. Dosluhující kabinet by ovšem měl omezené pravomoci a s jeho některými plánovanými rozhodnutími by předem musela souhlasit hlava státu.

Hlasování sněmovny o nedůvěře vládě bylo původně naplánováno na úterý. Parlament ale termín rozhodování o pádu vlády posunul na žádost OĽaNO o dva dny, a to kvůli trojici nezařazených poslanců, kteří stejně jako část opozice požadují vypsání nových voleb. Podle médií opozice shromáždila dostatek poslanců na vyslovení nedůvěry Hegerově vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …