Slovenské nemocnice se chystají na návrat doktorů, odbory kritizují Česko

04.12.2011 20:50

Slovenské nemocnice se po dohodě vlády a odborů o ukončení protestu zdravotníků chystají na návrat asi 1200 lékařů. Řada nemocnic už doktorům připravila nové pracovní smlouvy, dokumenty ale nejprve hodlají prozkoumat odbory.

Slovenské nemocnice se chystají na návrat doktorů, odbory kritizují Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Ačkoliv premiérka Iveta Radičová a šéf lékařských odborů podepsali memorandum o navýšení platů a splnění dalších požadavků lékařů už v noci na sobotu, doktoři se k pacientům ještě nevrátili. Odbory chtějí nejprve prozkoumat nové pracovní smlouvy, aby žádný lékař například nenastoupil do práce s platem nižším, než měl před podáním výpovědi. Zatímco Kollár ještě v sobotu odhadl, že doktoři s novými smlouvami nastoupí do nemocnic v pondělí nebo úterý, dnes připustil posunutí termínu o několik dnů. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik ale tvrdí, že všechny technické záležitosti potřebné pro návrat doktorů jsou vyřešeny.

Pomoc českých vojenských lékařů ve slovenských nemocnicích Kollár v televizi Markíza přirovnal k příchodu okupačních vojsk v srpnu 1968. "Po roce 1968 tu máme zase stav, že na Slovensko přišla cizí vojska, to není normální," prohlásil Kollár. Dodal, že rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, díky kterému nejvíce ohrožené nemocnice mohly povolat lékaře do služby, zřejmě skončí u ústavního soudu. Nouzový stav podle něho nebyl vyhlášen v souladu s ústavou.

Na Slovensku už jsou čeští armádní lékaři

Slovensko využilo nabídku české vlády na vyslání armádních doktorů. Necelé tři desítky vojenských specialistů dorazily na Slovensko v sobotu odpoledne. "Pracuje jich 16, vypomáhají podle potřeby nemocnic," řekl ČTK kolem poledne mluvčí slovenské armády Peter Michnica. Vedle Bratislavy nasadili českou výpomoc také do zdravotnických zařízení v Nitře, Ružomberoku a v Žilině. Po zlepšení situace v žilinské nemocnici dva české doktory podle armádního mluvčího přesunuli do největší slovenské nemocnice v Bratislavě, která po podpisu nových pracovních smluv očekává návrat čtyř stovek lékařů.

Předpokládá se, že čeští vojenští doktoři setrvají na Slovensku jen několik dnů. Nouzový stav, první svého druhu v novodobé historii země, by slovenská vláda podle předsedy parlamentního výboru pro zdravotnictví Viliama Novotného mohla zrušit možná už ve středu. 

Hromadnými výpověďmi si část z asi 7000 nemocničních lékařů, podobně jako dříve v tomto roce jejich čeští kolegové, chtěli vynutit razantní zvýšení platů. Zatímco česká vláda doktorům ustoupila, kabinet premiérky Ivety Radičové požadavky odmítl. Obě strany se dohodly až poté, co slovenské odbory ustoupily a přijaly nabídku na postupný nárůst základních platů lékařů o více než 30 procent.

Čtěte:

Lékařské odbory chtějí všechno od ledna. Připomenou se s kampaní

Analytik: Poté, co ukázal Rath v TV, se bojím bez peněz k doktorovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…