Slovensko má poprvé prezidentku. Zuzana Čaputová vyhrála volby

30.03.2019 22:00

Na Slovensku se uzavřely volební místnosti. Po sečtení 94 procent okrsků disponovala Zuzana Čaputová bezmála 58 procenty hlasů. Volební účast by se mohla pohybovat kolem čtyřiceti procent. Slovensko tak bude mít poprvé v čele státu ženu, Maroš Šefčovič již uznal porážku.

Slovensko má poprvé prezidentku. Zuzana Čaputová vyhrála volby
Foto: Repro ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová hostem ČT24

„Předpokládám, že výsledek bude těsný, ale doufám, že to dáme,“ poznamenala Čaputová novinářům s tím, že kdyby nevyhrála, chtěla by se ucházet o post v parlamentu. „Věřím, že Slovensko bude i nadále hrát, fotbalovou hantýrkou, evropskou ligu mistrů,“ sdělil ještě před vyhlášením výsledků Šefčovič. 

Ještě před sečtením 100 procent výsledků oznámil Šefčovič, že již pogratuloval své protikandidátce Čaputové k vítězství. „Posílám jí kytici,“ sdělil a poděkoval také všem voličům, kteří přišli k volbám a dali mu hlas. „Považuji to za velký závazek,“ řekl. Poděkoval také své manželce a rodině. „Půjdu spát s čistým svědomím, že jsem udělal maximum pro to, co Slovensku nabízím,“ uvedl. „Respektuji volbu, která proběhla, respektuji vůli lidu. Vždy budu pracovat pro lidi,“ uzavřel s tím, že jej mrzí nízká volební účast.

Gratulace už přicházejí i z České republiky, například od senátora Jiřího Drahoše, který sám zažil porážku v přímé volbě prezidenta v souboji s Milošem Zemanem. „Gratuluji Zuzaně Čaputové k historickému úspěchu! Je to skvělá zpráva nejen pro Slovensko,“ uvedl.

Zuzana Čaputová předstoupila ve svém štábu před své příznivce krátce po Šefčovičovi. Evidentně dojatá Čaputová poděkovala za veškerou podporu v kampani. Svůj projev četla. „Jsem šťastná z těchto výsledků,“ uvedla. „Přátelé, budu šťastná, když si dnes povíme, že je to lepší, než jsme si mysleli,“ hovořila o spravedlnosti a slušnosti. „Může to být naše síla,“ dodala. „Dívejme se dopředu. Je to lepší, než jsme si mysleli,“ dodala. „Hledejme tedy, co nás spojuje, povyšme spolupráci na lepším Slovensku,“ zmínila. 

Uvádí také to, že je mile potěšená z výsledků. Svůj mandát považuje za silný. Přislíbila, že svou první zahraniční cestu učiní do České republiky. „Prezidenta Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ uvedla. Šefčovič jí podle jejích slov vskutku poslal kytici. „Byl velkorysý, milý a jsem vděčná za jeho slova,“ poznamenala Čaputová a začala přebírat květiny a gratulace, mimo jiné i od prezidenta Andreje Kisky.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…