Slovensko si připomene výročí povstání, zúčastní se i politici ČR

29.08.2019 6:08

Oslavy 75. výročí zahájení Slovenského národní povstání (SNP), což bylo ozbrojené protifašistické vystoupení za druhé světové války, dnes vyvrcholí v Banské Bystrici na středním Slovensku. Vzpomínkové akce, jejíž součástí bude i vojenská přehlídka, se zúčastní kromě jiných i český premiér Andrej Babiš a šéfové obou komor českého parlamentu.

Slovensko si připomene výročí povstání, zúčastní se i politici ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Slovenska na Pražském hradě

SNP patří k nejdůležitějším mezníkům v historii Slovenska, v současnosti si země tento den připomíná státním svátkem. Význam SNP dříve opakovaně zpochybnil předseda opoziční krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, která je podle posledních průzkumů veřejného mínění třetí nejpopulárnější politickou stranou v zemi a která se hlásí k válečnému slovenskému státu. Za druhé světové války bylo tehdejší Slovensko spjato s nacistickým Německem.

Oslavy začnou dopoledne u Památníku SNP přeletem letecké techniky slovenské armády a pokračovat budou kladením věnců. Následně se očekávají projevy politiků. Odpoledne je pak naplánovaný kulturní program a vojenská přehlídka, která bude na Slovensku první svého druhu za posledních více než deset let.

Centrem povstání, do kterého se zapojili bojovníci z řady zemí včetně Čechů, byla právě Banská Bystrica. Ozbrojené vystoupení sice skončilo porážkou povstalců, pomohlo ale Slovensku zařadit se mezi členy vítězné protinacistické koalice. Jedním z cílů protifašistického odboje na Slovensku bylo obnovení Československa.

Českou republiku budou na oslavách výročí SNP kromě Babiše zastupovat předseda Senátu Jaroslav Kubera, šéf Sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Lubomír Metnar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…