Slovensko si připomíná výročí bitvy na Dukle

06.10.2019 6:15

Slovensko si dnes připomíná 75. výročí Karpatsko-dukelské operace, což byla protiněmecká vojenská akce za druhé světové války. Významně se na ní podílela i československá jednotka pod velením generála Ludvíka Svobody.

Slovensko si připomíná výročí bitvy na Dukle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Součástí programu vzpomínkových akcí za účasti vrcholných slovenských politiků, českého ministra obrany Lubomíra Metnara, zástupců Československé obce legionářské a válečných veteránů bude kladení věnců na třech místech na východním Slovensku. Jedním z nich je památník bitvy o Dukelský průsmyk na slovensko-polském pomezí, dalšími pak socha generála Svobody a památník sovětské armády ve Svidníku.

Karpatsko-dukelská operace měla podpořit Slovenské národní povstání (SNP). Toto ozbrojené protifašistické vystoupení Slováků vypuklo v srpnu roku 1944 a později bylo potlačeno. Slovensko se za druhé větové války dostalo pod silný vliv nacistického Německa.

V dukelské operaci bojovalo na sovětské straně přes 100.000 vojáků a také 1. československý armádní sbor pod velením Svobody proti asi stotisícové německé armádě. Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října 1944. V současnosti je tento den na Slovensku památným Dnem obětí Dukly. Před pěti lety tehdejší slovenský ministr obrany Martin Glváč ocenil Svobodu in memoriam pamětní medailí.

Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20.000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16.000 vojáků, dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…