Slovensko těsně před volbami. A Vášáryová dnes vystoupila v českém rádiu a krutě vyplísnila Fica

03.03.2016 18:55

Známá slovenská herečka a končící politička Magda Vášáryová zavítala do čtvrteční Kauzy dne na Rádiu Impuls. Před sobotními volbami na Slovensku tvrdě zkritizovala premiéra Roberta Fica kvůli tomu, jak straší okolo uprchlíků. Naproti tomu vychválila prezidenta Andreje Kisku. Nakonec všechny posluchače ujistila, že Slováci nebudou opakovat jednu českou chybu.

Slovensko těsně před volbami. A Vášáryová dnes vystoupila v českém rádiu a krutě vyplísnila Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

„My máme zkušenosti s tím, že volbami lze hodně změnit. Teď jde o to, jak moc velká skupina si to uvědomuje. Fico ztratil jakoukoli schopnost komunikovat s obyvatelstvem, on už hraje jen show a snaží se udržet alespoň ty mečiarovské voliče, kteří tahají Slovensko do černé díry, jak pravila Madeleine Albrightová,“ poznamenala politička.

Slovenský premiér hraje podle jejího názoru na strachy z nepoznaného. Zapomíná už říct, že i na Slovensku už žily desítky tisíc migrantů z Bosny nebo z Kosova. „A nikdo se nebál. A byli to většinou muslimové,“ doplnila.

EU v tuto chvíli dohání v migrační krizi to, co zaspala. Hotspoty měla mít připravené dříve. „Ale lidé jsou plní nenávisti. Včera jsme to diskutovali i v Praze. Co s touto probuzenou nenávistí uděláme. My máme problém, co s touto nenávistí uděláme. A to je náš problém, který musíme vyřešit. Máme zkušenosti, co taková nenávist může způsobit,“ varovala ve druhé polovině pořadu.

Dobře, že máme Kisku. Ale proč se Zeman chová zrovna takhle?

Středoevropané mají dodnes bohužel pocit, že jsou oběťmi dějin, a odmítají připustit, že se někdo má hůř. My chceme být oběťmi, ještě jsme se nestali hrdými Evropany. „Ale my máme to štěstí, že náš pan prezident jasně vystupuje proti těmto náladám,“ ocenila Andreje Kisku.

Zanedlouho Slovensko čeká předsednictví v radě EU a jedné věci se Vášáryová nebojí. Ať už bude příštím premiérem kdokoliv. „Myslíte si, že budeme mít takový problém jako vy, když jste si zrušili vlastní vládu během svého předsednictví EU? Takovýhle problém už, myslím si, mít nebudeme,“ konstatovala.

Nakonec se vyjádřila i k prezidentovi Miloši Zemanovi. „Kladu si otázku qui bono, tedy v čím zájmu. Protože v takovéto poloze ho neznám. Ale průzkumy veřejného mínění ukazují, že tím oslovuje svou část voličů,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…