Slovenský premiér Fico přijede na oficiální návštěvu Česka

19.04.2012 16:35 | Zprávy

Staronový slovenský premiér Robert Fico v pátek navštíví Prahu, už po svém nástupu avizoval, že chce na první zahraniční návštěvu po sestavení vlády právě do Česka. Fico se setká s premiérem Petrem Nečasem (ODS), prezidentem Václavem Klausem a také s šéfem opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou, s nímž ho pojí sociálnědemokratický stranický směr. Informuje ČTK.

Slovenský premiér Fico přijede na oficiální návštěvu Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Ficova sociální demokracie drtivě zvítězila v předčasných volbách poté, co se provalily korupční skandály politiků propojených s firmami, známé pod názvem Gorila. Kabinet pravého středu Ivety Radičové se rozpadl loni na podzim, když se neshodl ohledně rozšíření pravomocí záchranného fondu eurozóny.

Také Českem otřásají nejrůznější korupční skandály a jedna vládní krize za druhou, nicméně různá zemětřesení Nečasův pravicový kabinet dosud ustál, i když v současnosti jeho strana zahájila jednání o vypovězení smlouvy s Věcmi veřejnými, od nichž se odtrhla vicepremiérka Karolína Peake.

Návštěva Česka po vítězných volbách je pro Fica už tradicí

Slovensko má čerstvě jednobarevnou vládu sociálních demokratů (Směr-SD). Fico se stal premiérem už podruhé, také v roce 2006 byl na první zahraniční cestě v Česku.

Politici obou zemí dlouhodobě uvádějí, že vztahy obou zemí, které dříve spojoval společný život v podobě už zaniklého Československa, jsou nadstandardní. Fico doufá, že bude mít s českým předsedou vlády nadále přátelské vztahy, i když je Nečasova ODS orientovaná doprava.

Nečas potvrdil, že vlády obou zemí spolu vždy dobře spolupracovaly. "Slovensko nadále představuje klíčového spojence a partnera, skutečně bratrskou zemi pro Českou republiku," uvedl nedávno Nečas.

Čeští politici s Ficem mohli hovořit o evropských otázkách, ekonomické a finanční krizi, Slovensko na rozdíl od Česka platí eurem. Premiéři by také mohli probrat možnosti spolupráce ve vojenské oblasti v rámci NATO.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…