Slovenský tisk: Pražská koalice padla hlavně kvůli kmotrům v ODS

25.05.2013 10:26

Koalici ODS a TOP 09 v Praze potopila zejména skutečnost, že odvolaný primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda nedokázal městskou organizaci strany dostat z rukou lidí, kteří městu vládli předchozí léta a jejichž vinou se pražská radnice stala hlavním symbolem korupce v Česku, napsal dnes slovenský list.

Slovenský tisk: Pražská koalice padla hlavně kvůli kmotrům v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

"Tito místní politici spojení s mafiánskými podnikateli stojí za všemi skandály typu tunelu Blanka (jaké příznačné jméno pro předraženou stavbu!), na nichž město tratilo desítky miliard českých korun," uvedl deník. Lidé z ODS podle něj sabotovali všechno, čím se nové vedení a nový primátor snažili snížit korupci v metropoli.

Rozkol uvnitř ODS ovšem prý mohl být pro TOP 09 jen jedním a navíc zástupným důvodem rozpadu pravicové koalice. List soudí, že pokud by TOP 09 skutečně překážela neschopnost Svobody vyrovnat se s kmotry z vlastní strany, nemohla by koalici s ODS zrušit s tím, že začne vládnout v Praze s ČSSD. "Pokud je něco stejně špatné jako pražská občanská demokracie, je to její sociálnědemokratická obdoba. Mafiáni obou stran vládli městu spolu a spolu ho vykrádali," tvrdí komentátor.

Soudí, že pro TOP 09 bylo ukončení koalice s ODS v české metropoli spíše součástí začínající kampaně před parlamentními volbami a pokračováním sporu o to, kdo bude vedoucí silou české pravice. "Jenomže to bylo velmi průhledné, odstavení oblíbeného primátora velmi hloupé, a strana si to s menším zpožděním už uvědomila," komentoval list nabídku TOP 09 pro ODS, že jejich koalice v Praze by mohla pokračovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…