Slovo „mr*ka“. Železný z ČT ve sporu s ODS. Sklidil výsměch

24.05.2022 7:51 | Ze sítí

Na sociální síti Twitter si vyměňovali rýpance europoslanec ODS Jan Zahradil a komentátor HN Petr Honzejk. Padla dokonce i slova o „Bakalově mediální mrdce“. Ale když se situace uklidnila, vložil se do debaty Jakub Železný se slovy o bolševicích, rasistech a fašounech. A nepřímo obvinil ODS, že používá Jana Zahradila na urážení novinářů. Což mu europoslanec oplatil otázkou, zda jsou jeho výlevy v souladu s Kodexem chování zaměstnance ČT.

Slovo „mr*ka“. Železný z ČT ve sporu s ODS. Sklidil výsměch
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jakub Železný

Česko by podle všech zpráv mělo dostat od Německa tanky Leopard za tanky, které poslalo Ukrajině. K čemuž cítil potřebu se vyjádřit komentátor Hospodářských novin, Petr Honzejk. „Tak hlavně přepravovat pod plachtou a v noci, ať pana Zahradila neklepne, že nás okupujou německé pancéřové divize,“ narážel na postoje europoslance.

„Běžte o tom napsat sloupek, ať si zas něco nemusíte tahat na poslední chvíli z paty,“ oplatil mu Zahradil. „To nevydá, to napadne každýho, kdo vaši programovou pózu zná,“ namítal Honzejk o den později. A Zahradil, zřejmě překvapen, že Honzejk vůbec odpověděl, se ptal: „Bakalova mediální mrdka fights back? (vrací úder, pozn.red.)“ Což Honzejk zřejmě ocenil jako „slušnou“ nadávku a Zahradil ještě odtušil, že to není slušné, ale je to pravdivé.

Pro zajímavost, slovní spojení „mediální mrdka“ pochází z proslavené divadelní hry Ivánku, kamaráde, kde Čtvrtníček v roli Ivana Horníka říká „Milane, já myslím, že ty mediální mrdky máme pořešený“. Jedná se tedy o citát.

Honzejk pak Zahradilův příspěvek publikoval s ironickou poznámkou, že se jedná o příspěvek ke kultivaci politické debaty. „Podle vašeho zakejhání jsem sice trefil husu na komoru, ale na vaše příspěvky to stejně nemá,“ vyměňoval si špičky s komentátorem europoslanec a celá páteční „aféra“ tím na nějakou dobu usnula.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Do té doby, než na Zahradilův status natrefil moderátor ČT Jakub Železný a jal se Zahradila peskovat. „Proruští, bolševičtí, rasističtí, fašounští anonymové užívají coby urážku slovo ‚libtard‘. Nevím, co to je. Chtěl jsem se, až budu dělat rozhovor s Janem Zahradilem, optat. Užívá to též. Vidím ale, že když chtějí v ODS panem Zahradilem urazit novináře, zjevně klesnou níž. Fuj,“ hledal za Zahradilovými výroky záměr strany moderátor.

Honzejk poděkoval, že se Železný nad Zahradilovými výroky pohoršuje, ale ani on by za výroky nehledal záměry ODS.

A Zahradil moderátorovi oplatil stejnou mincí. „Komentář redaktora veřejnoprávní České televize. Připadají vám tyto soukromé výlevy v souladu s kodexem chování zaměstnance ČT?“ ptal se na adresu ČT.

„Výlevů“ má Železný na svém kontě skutečně hned několik a zdaleka ne jen na sociálních sítích. V lednu například po poslanci Nacherovi hodil papíry, když si politik stěžoval, že se k němu Železný chová, jako by byl součást vlády, ačkoliv je ANO v opozici.

„Tak pane Nachere, tady jsou otázky, které na vás mám, abyste viděl, že jsou fér, můžete si je zatím připravit a já budu zatím grilovat, tak jako griluju kohokoliv, jak vy říkáte, tak to samé budu dělat vůči panu Vlčkovi. Ano? Nezlobte se, ale já už opravdu těch osobních invektiv od politiků jsem zažil tolik a už mě to začíná trochu trápit, protože to nechápu,“ řekl tehdy Železný.

Další z případů, který se u Železného řešil, byla kauza „nábřeží bůhvíproč Ludvíka Svobody“, při které z neznámého důvodu moderátor zpochybňoval, že by mělo být nábřeží po generálovi a prezidentovi pojmenováno.

A osobní komentář Železný vkládal do vysílání i při olympiádě, kde při jakékoliv zmínce o Číně zároveň nezapomínal připomínat, jak je dle něho totalitní a komunistická. Na tyto výroky se pak ptala Rada ČT šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala. „Řekl bych, že to je osobní demonstrace postojů moderátora, která je výsledkem jeho vstupu do editorsky schválených textů,“ sdělil jim. Sám Železný se svými výroky problémy neviděl, prý jen sděloval „pravdu a fakta“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …