Šluknovská města očekávají demonstrace kvůli Romům

24.08.2011 9:16

Napětí ve Šluknovském výběžku graduje. Jen na páteční odpoledne svolávají občané nespokojení se sociálními problémy dvě demonstrace. První z nich ohlásila na Facebooku anonymní skupina Občanský odpor a odehraje se v Rumburku, další demonstranti se sejdou v sousedním Varnsdorfu. Informaci přinesl portál iDnes.cz.

Šluknovská města očekávají demonstrace kvůli Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace DSSS

Nejistota se vznáší především nad rumburskými protesty. Není totiž jasné, kdo konkrétně demonstraci organizuje. Pozvánku na akci však na svém webu prezentuje i severočeská odnož Dělnické strany sociální spravedlnosti. Podle jejího předsedy Petra Kotába však DSSS za protesty nestojí.

Na letáku, kterému vévodí sevřená pěst, není uvedené jméno ani kontakt. Jeho rétorika však napovídá tomu, že by se na organizaci shromáždění mohli podílet extremisté.
Rumburská radnice naznačuje, že protestní akci nepovolí. „Zřejmě ji nepovolíme, ale ještě to není definitivní a musíme to konzultovat s právníkem. Na tomtéž místě je už ohlášené jiné shromáždění, navíc by takový počet lidí zřejmě narušil dopravu," vysvětluje tajemnice města Dagmar Žáková.

SLEDUJEME téma Romové

Již druhé protesty v blízkém Varnsorfu svolává Lukáš Kohout, který patří do řad Mladých sociálních demokratů. Ten už podobný protest svolal na minulý týden, ze strachu z extremistů jej však odvolal. I přesto však na tamní náměstí dorazilo šedesát protestujících. Od druhého shromáždění si Kohout slibuje účast až 500 lidí.


Šluknovská atmosféra těžkne. Kvůli nepřizpůsobivým


Výbušnou atmosféru v oblasti Šluknovského výběžku navodily četné roztržky s nepřizpůsobivými obyvateli. Ty sem podle mínění místních hromadně sestěhovávají realitní agentury. Ovzduší v Rumburku přitížil nedělní útok dvaceti Romů na šestici mladíků. Nejagresivnějšího útočníka se přitom policii stále nepovedlo polapit.

Čtěte také:

Romové na Šluknovsku: Policie posílá 60 těžkooděnců 

Bezpečnost na Šluknovsku by měl řešit Kubice, píše senátor 

Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka 

reklama

autor: qot

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …