Služební zákon může připravit o místo špičkové diplomaty kvůli studiu v Moskvě. Sobotkovi se to nelíbí

25.06.2014 19:46

Studenti moskevského institutu mezinárodních vztahů MGIMO ještě dnes působí na nejvyšších postech české diplomacie. Jde např. o končícího českého eurokomisaře Štefana Füleho. V sovětské éře byla přitom škola vnímána jako poplatná tehdejšímu režimu. A díky novému služebnímu zákonu by tito lidé mohli dostat „padáka“.

Služební zákon může připravit o místo špičkové diplomaty kvůli studiu v Moskvě. Sobotkovi se to nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Čeští zákonodárci se přou o to, zda by mělo být v rámci nové podoby služebního zákona uznáno úředníkům i studium na moskevském institutu mezinárodních vztahů MGIMO. Zatímco ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že je třeba posuzovat osudy a počínání jednotlivých absolventů individuálně a přihlédnout k tomu, že Česku věrně sloužili jak demokratickým levicovým, tak pravicovým vládám, jeho stranický kolega Jeroným Tejc to vidí jinak. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve vyjádření pro Českou televizi uvedl, že odmítá uplatňovat princip kolektivní viny.

„Nerad bych uplatňoval princip kolektivní viny. Řada z nich pracovala v minulých dvaceti pěti letech jak pro levicové, tak pro pravicové vlády. Řada z nich dnes tvoří špičkovou část české diplomacie,“ prohlásil na adresu absolventů sovětské vysoké školy premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…