Smažky a zloba. Sníh? Česko zasypalo něco horšího. Piráti v tom uvízli

08.02.2021 10:24

Republiku zasypal sníh a doprava zkolabovala. Už se množí vtipy, že za kolapsem stojí Babišova vláda, která chce snižovat mobilitu. A v Praze se kritika sesypala na magistrát a primátora Hřiba. Za neuklizený sníh, za modré zóny i za cyklostezky. „40 minut projíždím Prahou a viděl jsem jednoho jediného silničáře,“ svěřil se podnikatel. „Jak jsou na tom dneska s obsazeností cyklopruhy?“ rýpal člen pražské ODS Jan Paluska a ozvaly se i horší věci. Z Twitteru zaznělo, že Praha je jako Novosibirsk. Až na určité části.

Smažky a zloba. Sníh? Česko zasypalo něco horšího. Piráti v tom uvízli
Foto: Repro PID
Popisek: Vyprošťování autobusu v Prosecké ulici

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Problémy s koronavirem v Česku na chvíli odsunul na druhou kolej sníh. Husté sněžení v noci z neděle na pondělí teď komplikuje dopravu po celé republice. Už možná tradičně sníh zastavil dopravu na dálnici D1, na které teď stojí či v lepším případě popojíždějí kamiony. Jak píše iDnes, kvůli kamionům se na dálnici nemohly dostat sypače, které by vozovku zprůjezdnily.

Sníh také komplikuje dopravu v Praze. Jak situace vypadá, to přiblížil účet Pražské integrované dopravy a doporučil, aby cestující, pokud už někam musí cestovat, tak aby používali metro. Tramvaje i autobusy mají zpoždění, u tramvají jsou navíc problémem výhybky zapadané sněhem.

Ani cestující vlakem nejsou ušetřeni zpoždění.

Jako obyčejně, když napadne sníh, objevují se uštěpačné poznámky na silničáře, ovšem v kombinaci s koronavirem se objevují nové teorie. Zvlášť vzhledem k tomu, že vláda opakovaně chtěla snížit mobilitu obyvatel České republiky, přičemž se diskutovalo i o omezení dopravy mezi kraji. „Sníh je mocnější než ministr Blatný. Omezil pohyb mezi Středočeským krajem a Prahou,“ rýpl si Jan Hoffman.

„To jsem nečekal, že to odříznutí krajů přijde tak rychle – Praha se třeba úplně izolovala od okolí,“ hrál na stejnou notu dramaturg Seznamu Václav Dolejší. A objevily se i teorie, že silničářům zakázal vyjet ministr Blatný, nebo že mají tzv. home office.

Přidal se i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Dnes ráno při rozcvičce s hrablem jsem vymyslel, jak ještě snížit mobilitu lidí (jediný vládní recept na boj s covidem), stačí když vláda nebo superministr zakážou odklízet napadaný sníh (u nás v Trutnově přes noc +20 cm). Tím nás, alespoň tady v tom nejnakaženějším okrese v zemi, uvězní doma a nepřijedou sem ani lefťáci,“ komentoval sněhovou kalamitu i vládní politiku.

V Praze se pak kritika za kolabující dopravu sesypala hlavně na hlavu primátora Zdeňka Hřiba. „Hele Ministerstvo zdravotnictví, Havlíčku a Hřibe, dělejte s tím něco. Nebo nechápu zákazy všeho druhu, když v tramvaji je jak v kině,“ kritizoval jeden z občanů Prahy na twitteru.

„Hlásím, sníh uklizen Slivenec, Řeporyje, zbytek Prahy pod správou ‚velké‘ Prahy vypadá jak Novosibirsk,“ informoval advokát Lukáš Trojan v půl deváté ráno. „Ten sníh se v Praze sám nerozjezdí...“ vzkazoval další vtipálek z twitteru Hřibovi.

Někteří s komentářem připojili i video. „Praha 7.30 hod., z Holešovic k hlavnímu nádraží. Chlív. Zdeněk Hřib má opět bordel v Praze. Nic nového, standardní stav,“ informoval jeden motorista na twitteru a posteskl si i u jiného příspěvku: „V Praze pod vedením Pirátské strany v čele se Zdeňkem Hřibem není čas a nejsou peníze na úklid vozovek a chodníků. Peníze jsou jen na pořádání exhibic LGBT exotů, podporu smažek, bourání soch, přejmenování ulic a nákup kávovarů.“

Rýpanec přišel i na pražské modré zóny. „A Zdeněk Hřib ty modrý zóny nezruší a just ne... i když se tu šíří nakažlivejší mutace, tak to stále asi není horší než výpadek v rozpočtu za parkovný,“ komentoval investor Jan Chalupný záběr na plný autobus.

„Velmi oceňuji práci místního policisty, který v této době chodí kontrolovat, zda kolo vozu nepřečuhuje 5 cm z řádně předplacené modré zóny a dává za to pokuty za parkování v nepovolené zóně. Čest práci!“ poznamenal sarkasticky Petr Fischer.

V souvislosti s Hřibem a dopravní kalamitou přišla na přetřes i podpora současného magistrátu pro dopravu v Praze na kole. „Dobrý den. Prosím vás, jak jsou na tom dneska s obsazeností cyklopruhy?“ ptal se člen pražské ODS, Jan Paluska Hřibova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě).

Přidal se také podnikatel Ondřej Kania: „Prosím vás, to jak vypadá dneska Praha, je nějaká strategická koncepce těch lidí, co nenávidí auta a řídí Prahu? 40 minut projíždím Prahou a viděl jsem jednoho jediného silničáře.“

Nepojízdné autobusy a kolony směrem na Bohdalec a na metro Budějovická (foto: redakce)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…