Smejkal: Vyplňovat cestovní formuláře. Jinak tu budou mutace

24.06.2021 10:21

Koronavirová epidemie sice v Česku dál slábne, situaci ale nesmíme podcenit, upozorňuje epidemiolog Petr Smejkal, že ani v létě koronavirus nezmizí. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz doporučuje lidem vyplňovat cestovní formulář.

Smejkal: Vyplňovat cestovní formuláře. Jinak tu budou mutace
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

V Česku se šíří indická mutace; epidemiolog Roman Prymula upozornil, že účinnost první dávky se proti této mutaci pohybuje kolem 30 procent. Ochrana se rapidně zvýší až po dovršení očkování.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí


K tomu Smejkal dodává, že je čas si uvědomit, že jedna dávka opravdu nestačí. „To, že s jednou dávkou můžete do některých zemí vycestovat, je politické rozhodnutí, které chtělo vyjít některým lidem vstříc. K ochraně to ale nestačí. Jakékoliv prodlužování mezi první a druhou dávkou zvyšuje riziko variant,“ varuje.

  • Původní zdroj ZDE

U lidí s nedokončeným očkováním proto doporučuje postupovat při jejich návratu ze zahraničí obezřetně. „Lidé z bezpečných zemí se testovat nemusí, ale ti, co jsou očkováni jednou dávkou, mohou být těmi, kdo importují zrádnou mutaci do Čech. Ti by měli projít návratovým testem,“ upozornil, že koronavir ani v letních měsících nezmizí a je třeba mít se především u lidí vracejících se z dovolených na pozoru.

Mezioborová skupinu proti covidu MeSES, kterou Smejkal vede, proto navrhuje, aby při návratu ze zahraničí bylo povinné vyplnit podrobný formulář o pobytu v zahraničí. „Ten formulář nemusí být zcela detailní. Je ale důležitý pro to, aby někdo mohl posoudit, jak je daný člověk rizikový. Formulář by podle nás určitě měl být povinný, v západních zemích je to běžná věc,“ řekl Smejkal. A že formulář neslouží pouze jako formalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…