Smetana patří do basy, tvrdí komentátor. Pospíšil je populista

05.05.2012 7:46

Je podivuhodné, jak málo stačí k tomu, aby se z pravicového ministra stala vyplašená rosolovitá hmota, prohlásil komentátor Týdne.cz Martin Fendrych na adresu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Popularita ODS podle průzkumů klesá, a proto se podle komentátora Pospíšil překotně snaží u voličů sbírat body. Zřejmě ale na špatném místě.

Smetana patří do basy, tvrdí komentátor. Pospíšil je populista
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

„Zajímavé, kam až politika dotlačí nepopularita. Najednou je ochoten uvažovat nepoliticky, zabývat se osudem donedávna pro partaje nevýznamného řidiče autobusu,“ podivuje se Fendrych.

„Je zjevné, že Smetana nedostal 100 dní kriminálu za ničení plakátů, ale za to, že se odmítl podvolit rozhodnutí soudu. A je celkem fuk, že ho soudila Markéta Langerová, tedy manželka Ivana Langera (ODS),“ píše.

„Další otázka: Co vlastně Pospíšil chce změnit? Trest 100 dní veřejných prací a 15 000 Kč za ničení? Nebo chce prosadit, aby se napříště smělo pohrdat soudem? Případně půjde o to, že Markéta Langerová smí soudit, jedině když se s manželem Ivanem Langerem honem rozvede..?“ dodává.

Ničení jako projev názoru

Podle Pospíšilova mínění je ničení plakátů lidmi bráno jako vyjádření svobodného politického názoru, které by nemělo být v žádném případě trestáno. „Co vlastně bude Nejvyšší soud projednávat? Jestli se smí na plakáty a billboardy čárat? Pokud řekne, že ano, proč by se pak nesmělo sprayovat na ploty a nově omítnuté zdi domů? Proč by se nakonec nemohl posprayovat třeba obličej nějakého nenáviděného politika z nenáviděné strany?“ přirovnává Fendrych.

Podivuhodné ministrovo rozhodnutí si komentátor vysvětluje klesajícími preferencemi nejsilnější pravicové strany v Česku. Zároveň ale upozorňuje, že zrušení Svobodova trestu by mohlo mít poněkud neblahé následky. „Roman Smetana by, až ho pustí z vězení, měl popadnout spray a postříkat Pospíšila. Je jasné, že to bude vyjádření jeho ‚politického názoru‘. Ministřík bude držet a volat: ‚Máte na to právo, řidiči, jsem jen hnusný politik! Ještě mi vražte facku! - Děkuju.‘“

Ministr Jiří Pospíšil ve čtvrtek oznámil svůj úmysl podat k Nejvyššímu soudu stížnost proti trestu řidiče autobusu Romana Smetany, který byl odsouzen za pokreslení předvolebních plakátů současných vládních stran. Soudkyně Markéta Langerová, manželka Ivana Langera z ODS, původně muži uložila sto hodin veřejně prospěšných prací a úhradu patnáctitisícové škody, kterou zaplatil. Na nucené práce však řidič nenastoupil, za což si vysloužil stodenní pobyt za mřížemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…