Smetku z H-Systému možná pustí na svobodu. Soudkyně prý tak vzorného vězně ještě neviděla

14.06.2014 7:39

Obvodní soud pro Prahu 4 v pátek zatím nepravomocně už počtvrté vyhověl žádosti aktéra kauzy vytunelovaného H-Systemu Petra Smetky o podmíněné propuštění. Smetka tak podle deníku Právo má naději na předčasné propuštění z vězení. Ve vězení se prý chová vzorně a na svobodě bude moci účinněji splácet škodu.

Smetku z H-Systému možná pustí na svobodu. Soudkyně prý tak vzorného vězně ještě neviděla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Státní zástupkyně ale s rozhodnutím nesouhlasí a na místě prý podala stížnost, takže konečné slovo bude mít Městský soud v Praze. Rozhodnutí obvodního soudu je sice nadějné, ale Právo upozorňuje, že Městský soud zatím pokaždé podobné rozhodnutí obvodního soudu v minulosti zvrátil a Smetku nechal za mřížemi.

Předsedkyně senátu Jana Knoblochová v pátek své rozhodnutí odůvodnila tím, že Smetka splňuje všechny podmínky, které pro podmíněné propuštění ukládá zákon. Tedy, odseděl si více než polovinu trestu a prý také prokázal, že se za mřížemi napravil.

„Hodnocení odsouzeného z výkonu trestu je od samého počátku výborné. Lze říci, že tak excelentní hodnocení jsem ještě za celou svou praxi neviděla,“ cituje Právo Knoblochovou. Senát Knoblochové Smetkovi stanovil sedmiletou zkušební dobu a uložil mu, aby podle svých možností splácel škodu.

Pro propuštění je i část poškozených

Obvodní soud Smetkovým žádostem o předčasné propuštění na svobodu v minulosti vyhověl již třikrát. Proti byl však vždy nadřízený pražský městský soud. Byl prý mimo jiné toho názoru, že se Smetka nesnaží splácet obří škodu, byť muž tvrdil opak.

Advokátka odkázala i na postoj Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu podvedených klientů H-Systemu a Smetkovu žádost o propuštění prý podpořilo. Zástupce družstva se domnívá, a uvedl to i před soudem, že Smetka bude v souvislosti se splácením škody na svobodě užitečnější než za mřížemi. Proti předčasnému propuštění Smetky se v minulosti naopak dlouhodobě stavělo sdružení části okradených klientů H-Systemu Maják.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …