Smíření před kamerami. Jedeme dál, ohlásili Faltýnek s Jurečkou po urovnání sporu stran ČEZu

02.07.2014 23:01

Dozorčí rada státní firmy ČEZu - to je téma, které v posledních dnech hýbe vládní koalicí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si do ní dosadil persony blízké svému hnutí. A to hnulo žlučí koaličním partnerům. Nejhlasitější protesty se ozývaly z tábora nejmenší vládní strany KDU-ČSL. Do pořadu ČT24 Události, komentáře o tom přišli debatovat ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Smíření před kamerami. Jedeme dál, ohlásili Faltýnek s Jurečkou po urovnání sporu stran ČEZu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ve středu se na jednání vládní koalice zástupci stran pokusili nastalý spor vyřešit. Ministr financí Babiš, který má obsazování dozorčí rady ČEZu ve své kompetenci, ustoupil tlaku nejmenšího vládního člena a dovolil lidovcům nominovat svého zástupce do dozorčí rady. Jako svého kandidáta pak lidovci navrhli právníka Roberta Štastného.

Jaroslav Faltýnek krok svého předsedy v Událostech potvrdil a zároveň odmítl tvrzení, že hnutí ANO ovládlo dozorčí radu ČEZu, z čehož bylo hnutí podezíráno. „Do Rady byli zvolení i zástupci ČSSD,“ řekl. Navíc spory ohledně obsazení dozorčí rady nepovažuje za vážnou roztržku. „Vyříkali jsme si to a jedeme dál,“ konstatuje.

Lidovce jednání Andreje Babiše překvapilo. „Bylo dohodnuto, že každá strana bude mít svého člena v dozorčích radách. Proto nás to zaskočilo. Ale vyříkali jsme si to,“ odmítl Jurečka další koaliční spory ohledně ČEZu.  

V dozorčí radě ČEZu zasedá celkem dvanáct osob. Z toho je jich osm jmenováno ministrem financí. V současné době jich je podle Faltýnka pět z hnutí ANO a tři z ČSSD.  Zbylé čtyři místa si ČEZ obsazuje sám. Ministr financí ovšem slíbil jedno místo v radě i KDU-ČSL.  A spekuluje se, zda se místa v dozorčí radě budou muset vzdát vládní strany (ČSSD, ANO) či ČEZ. Podle Jurečky by nebylo šťastné, kdyby se vzalo křeslo jednomu ze zaměstnanců ČEZu. Faltýnek nechává rozhodnutí na Andreji BabišovI.

Další personální změny v ČEZu nejsou na obzoru

Další změny ve vedení ČEZu podle Faltýnka na obzoru nejsou. „V tuto chvíli jsme na úrovni hnutí nediskutovali o personálních změnách,“ uvedl. Podle Jurečky by měl ministr financí vyhodnotit některé kroky ČEZu (například investice na Balkánském poloostrově) a pak se rozhodnout, zda sáhne k personálním změnám ve vedení firmy či nikoliv.

Andrej Babiš se kromě obměny dozorčí rady chystá přijmout nástroje, které by jí měly umožnit lépe kontrolovat činnost firmy. „Pokud by byla dozorčí rada impotentní, nemá cenu, aby existovala,“ kvitoval snahu ministra financí Jurečka.  

Změnu v dozorčí radě chystá i ministr zemědělství. Obměnit chce radu státní firmy Lesy ČR.  „Požádal jsem koaliční partnery, aby mi poslali návrhy na svoje nominanty do Rady,“ vysvětloval svůj postup Jurečka.  Každý koaliční partner by měl pak mít minimálně po jednom zástupci.  „Je to o diskuzi,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…