Smoljakova finta s neziskovkou. Co senátor u jiných tepal, to sám provedl zcela okatě, poukazuje Nacher

26.04.2021 22:37

U volby radních do Rady ČT se používá dvojí metr, upozorňuje v komentáři pro Reflex pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO). Zaleží prý, zda jde o „správného“, nebo „špatného“ nominanta. Soudí tak na základě právní analýzy o způsobilosti navrhovatelských organizací, kterou se ohání senátor David Smoljak (STAN) a tvrdí, že by Poslanecká sněmovna měla odložit dovolbu čtyř členů Rady ČT. Kdyby však taková analýza existovala už před rokem, mohli bychom se prý dozvědět, že Smoljak nyní kritizuje něco, co sám porušil.

Smoljakova finta s neziskovkou. Co senátor u jiných tepal, to sám provedl zcela okatě, poukazuje Nacher
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Zmíněná analýza v rámci posuzování organizací, které navrhovaly kandidáty do Rady ČT, hodnotí například datum jejich vzniku a zpochybňuje oprávněnost organizací s krátkou historií nominovat kandidáty do Rady ČT. Právě zde by Smoljak před rokem sám narazil. Sám totiž založil spolek pouze pro podání kandidatury.

Loni totiž Smoljakem vedený spolek Svobodu médiím! nominoval svého kandidáta Heřmana Chromého přímo v den svého vzniku. Tento spolek, jehož jménem politik Smoljak jedná, byl založen 20. 1. 2020, což byl termín pro podávání návrhů na kandidáty do Rady ČT do Poslanecké sněmovny.

Zatímco tehdy se proti tomu neozval kritický hlas, nyní se tak děje. „Dvojí metr jako vyšitý – je zcela evidentní, že záleží na tom, jestli jde o toho ‚správného‘, nebo ‚špatného‘ nominanta,“ vysvětluje Nacher, proč se v jednom případě šetří důkladně, třeba i to, kdo jej nominoval, ve druhém se neděje nic.

„Loni tedy senátoru Smoljakovi nevadilo, že spolek, jehož je on statutárním zástupcem, podává hned v den svého zapsání návrh na kandidáta do Rady ČT, tedy v době, kdy spolek neměl žádnou historii. Dnes se bude zrovínka pan senátor pohoršovat, že některé nominující organizace jsou staré jen několik měsíců? K nevíře,“ podivuje se poslanec.

Celý text ZDE.

Máslo na hlavě ale nemá jen senátor Smoljak. Podobně hloupě působí, když pirátský poslanec Tomáš Martínek usiluje o odložení aktuální dovolby členů Rady ČT s argumentací, že některé navrhující organizace porušují zákon, protože do sbírky listin rejstříkových soudů nedodaly všechny své účetní závěrky.

Zde opět Nacher poukazuje na ukázkový dvojí metr. „Nikdy se to nezkoumalo, proč až nyní? Poslanec Martínek by si nejprve měl zamést před vlastním prahem, protože stejného porušení zákona, které nejen on tak plamenně vyčítá některým spolkům, se dopouští i jeho stranické eseróčko,“ upozorňuje.

Konkrétně firma 1. Pirátská, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Pirátská strana a jejímž jednatelem je předseda Pirátů Ivan Bartoš, které chybí ve veřejné sbírce listin (www.justice.cz) účetní závěrka za rok 2019.

To, že poslanci zejména Pirátů a KDU-ČSL svými obstrukcemi volbu členů Rady ČT zablokovali, souvisí podle Nachera tedy s tím, že politici těchto subjektů si z navržených více než padesáti kandidátů vybrali a podporovali jiné než ty, kteří byli nakonec sněmovním volebním výborem v tajné volbě posunuti dál.

„Proto chtějí volby zablokovat. Proto vybrané kandidáty a navrhující organizace dehonestují. Mně se také nelíbí, co dělají v Praze Piráti, ale nikdy bych nezpochybňoval demokratické volby a procesy,“ uzavírá Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…