Smradlavá, vlhká místnost. Tak žije v Libanonu uprchlice ze Sýrie, matka pěti dětí. Chtějí kamkoliv jinam

10.09.2015 9:45

Příklad toho, v jakých špatných podmínkách žijí syrští uprchlíci v Libanonu, přinesla britská zpravodajská televize Channel Four News. Její reportáž z Bejrútu přeložil do češtiny server Britské listy.

Smradlavá, vlhká místnost. Tak žije v Libanonu uprchlice ze Sýrie, matka pěti dětí. Chtějí kamkoliv jinam
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Reportér navštívil „byt“, v němž žije Ftaym Arafat, osamocená matka pěti dětí. „Prošli jsme zapáchající, zaplavenou chodbou. Tři patra nad hlavou, celá budova padá. Poškozená bombardováním. Příliš nebezpečná na to, aby v ní žili lidé. Oficiálně je celý blok příliš nebezpečný a je tam vstup zakázán.

Dole žije Ftaym Arafat. Osamocená matka, pět dětí. Platí 130 dolarů měsíčně za jednu smradlavou, vlhkou místnost, která by na ni mohla spadnout každou chvíli,“ říká reportér a pak dává slovo samotné Arafat: „Situace se tady opravdu velmi zhoršuje. Můj syn byl v Sýrii studentem. Tady musí pracovat. Bohužel.“

Celý text v češtině včetně videonahrávky v angličtině je ZDE

Reportér doplňuje, že pokaždé, když je problém s vodou, a to je prý často, musejí vylézt na střechu a tady to spravovat. „Ftaym říká, že je to tady tak strašné, že se chce vrátit do předchozího bytu. To byla podzemní garáž, kde šest rodin žilo dohromady a platili za to 1000 dolarů měsíčně. Ale bylo to lepší než tady,“ doplňuje novinář.

O dvě patra níže bydlí Mohammed ze syrského města Rakka, které se stalo hlavním městem Islámského státu. Mohammed říká, že se prostě chce odsud dostat. „Do jakékoliv jiné země. Prosím,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…