Smrt George Floyda: Jaký byl? Advokátka nabádá k zamyšlení

10.06.2020 16:25

Advokátka Monika Čírtková se na svém facebookovém profilu zamyslela nad tím, jakým je člověk v hodině smrti. Souvisí to se zabitím 46letého Afroameričana George Floyda.

Smrt George Floyda: Jaký byl? Advokátka nabádá k zamyšlení
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

„Je 9. června a v tento den mívám tendenci psát něco jiného než obvykle. Měla jsem to v plánu i tentokrát. Ale – možná přijde nějaký den, kdy nebudeme diskutovat o mrtvých Američanech, ale dnešek to ještě není. Od rána na mne z obrazovky vyskakují velice ironické komentáře týkající se zabitého George Floyda. Média se chtějí dojímat nad ‚něžným obrem‘, což je samozřejmě směšné, diskutující proti tomu staví jeho hustě popsaný trestní rejstřík. Loupežné přepadení těhotné ženy, ještě vám je zabitého muže líto?“ ptala se Čírtková.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

„Jako malé děti. Některé věci by si měl člověk přečíst předtím, než mu bude osmnáct, a pak si je na celý život uložit do paměti. Třeba tu, že zemře takový, jaký byl v hodině smrti,“ dodává.

„Jistěže měl ten zabitý Američan na kontě velké hříchy, některé i spojené s jeho kriminální minulostí. Ale policista, který mu klečel na krku, nebyl nějakým katem zmocněným k výkonu trestu, nebyl vykonavatelem spravedlnosti, určeným k tomu zákonem. Měl někoho podle práva pouze zatknout a výsledkem je dnešní pohřeb. Neexistuje žádná linka, která by pravdivým tvrzením ‚před lety přepadl ženu‘ opravňovala jednání policisty spočívající v tom, že někomu klečí na krku, dokud dotyčný přestane dýchat,“ napsala včera Čírtková. 

„Je spíše ironií událostí, že rozbuškou současných protestů nebyla smrt někoho z hlediska ‚slušných lidí‘ lepšího, ale vícekrát trestaného recidivisty, který zemřel jako oběť policejního násilí. A ať byl jaký byl, obětí zůstane. Protože člověk umírá takový, jakým byl v hodině smrti. A ještě něco – já nechápu skoro nikdy nic abstraktního. Ale tomuhle rozumím. A když tomu rozumím já, může tomu rozumět úplně každý,“ uvedla v komentáři.

Závěrem pak citovala Antoine de Saint-Exupéryho a jeho Citadelu. „Někdo vyžaduje vděčnost: udělal pro kohosi to či ono ... ani dar však není sklizeň jednou provždy hotová. Dar, to je koloběh od jednoho k druhému: jestliže teď už nedáváš, nedal jsi ani předtím. Řekneš: ‚Včera jsem si dobyl zásluhy, a to mi zůstane k dobru.‘ Já však odpovím: ‚Kdepak! Kdybys byl včera zemřel, mohl jsi skutečně zemřít jako zasloužilý člověk, ale tys včera nezemřel. Platí jen to, jakým jsi v hodině smrti. Ze tvé včerejší ušlechtilosti se dnes stalo tohle lakomství. Zemře tedy lakomec‘,“ napsala.

Smrt černocha George Floyda z 25. května vyvolala vlnu protestů. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…