Smutná Němcová: Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo...

08.08.2013 7:30

Dva poslanci ODS, Jan Florián a Tomáš Úlehla, zhatili šance Miroslavy Němcové (ODS) na sestavení vlády v druhém pokusu. Oba jmenovaní, ke kterým se připojila i šéfka LIDEM Karolína Peake, totiž před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě opustili sněmovnu, čímž se rozpadla deklarovaná "stojedničková" většina.

Smutná Němcová: Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

"Vyloučili jsme je z poslaneckého klubu," řekla v noci ze středy na čtvrtek předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová deníku Hospodářské noviny. A oba by měli být dle jejího názoru vyloučeni také ze strany.

Na jednání klubu, které bylo podle političky velice emotivní, prý také poslanci řešili východiska z této neočekávané situace. Nicméně na dalším postupu se neshodli. Není tedy jisté, zda se připojí k návrhu TOP 09 na rozpuštění sněmovny.

Ani v nejhorším snu...

Němcová si rozhodně nepomyslela, že jednotu pravice poruší zrovna "její" poslanci za ODS. "Ne, ani v nejhorším snu," odpovídá na otázku, zda si takový scénář dokázala představit.

"Já prostě žiji v jednoduchém, podle mě správném světě, ve kterém platí: Když mi tito lidé dají podpis, tak nezkoumám, jestli jsou to ti intrikáni, kteří někde brousí nože a statečně pár hodin před hlasováním přijdou. Já budu obhajovat ten prostý svět, kde platí pravidla lidské slušnosti," dodala poslankyně.

Co bude dál s ODS, se uvidí. Předsedkyně sněmovny nehodlá nic komentovat, ani to, zda je ochotná vést občanskou demokracii do předčasných voleb jako lídr. "Vzhledem k tomu, v jak mizerné jsme situaci, si musíme velmi pečlivě rozvážit a určit další postup a nebudeme ho moci říkat předem do médií, protože pak jsme rozebíráni na kousky, někdo pak cukne, protože se bojí a nedává to žádný smysl," uzavřela Němcová rozhovor pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …