Snad bude příští prezident snášet všechny naše otázky, doufá server

14.03.2012 10:59

Server Aktuálně.cz poslal prezidentu Václavu Klausovi dotaz, jaké má příjmy ze svého vedlejšího spisovatelského úvazku. Klaus ale reagoval, že se takto mohou ptát jen „soudruzi“ a „antilidi“. Dotaz tedy byl navýsost drzý, píše s ironií Jan Lipold.

Snad bude příští prezident snášet všechny naše otázky, doufá server
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Lipold vidí problém v prezidentském Olympu. „Pokusme se odhlédnout od Václava Klause a jeho arogance. A od toho, že je mimo realitu, protože jinak by nemohl novináře odkazovat na „daňové přiznání“, což je samozřejmě přísně důvěrný dokument,“ píše v komentáři na Aktuálně.cz.

V Česku se z prezidenta stal nadpolitický suverén

Je nutné rozlišit respekt k hlavě státu, která zdobí ceremoniály, zdi školních budov a poštovní známky, a prezidentské tabu. V České republice se role prezidenta vyvinula do nadpolitického suveréna.

Popisuje ho tak ústava, vidí ho tak velká část společnosti a takovou auru kolem něj pěstuje i jeho okolí. Všichni si na to zvykli. „Přímé dotazy typu „kolik berete“ nebo „proč jste dal tu či onu milost“ se tím pádem Klausovi a jeho lidem jeví jako absurdní a poťouchlé. To myslíte vážně ptát se na tohle Prezidenta?“ uvádí Lipold na serveru Aktuálně.cz.

Prezidenti by se díky přímo volbě mohli přiznávat k majetku

Sám si odpovídá, že je to skutečně myšleno vážně. Majetkové poměry politiků jsou přece důležité téma a není důvod, proč by z toho měl být vyňat prezident. Povinnost prezidenta přiznat se k majetku, by nemusela být zavedena do zákona, to ostatně příliš nefunguje ani u politiků. Podle Lipolda by se z toho mělo stát nepsané pravidlo a tradice.

Mělo by se s tím začít u přímé volby prezidenta. Prezident-vladař by se mohl změnit na prezidenta-úředníka. „Dekorum zůstane zachováno, jen další Havel a další Klaus, kteří svými silnými osobnostmi prezidentské 'tabu' umocňovali, už nepřijdou,“ píše Lipold.

Zemi by prospěl prezident, který snese i takové otázky, jaké by jeho předchůdcům připadaly nemístné. Lipold dodává, že je zároveň důležité, aby se někdo ptal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…