Snad to neprojde, doufá poslanec za TOP 09, který dostal na starost zákon o hanobení Zemana

17.01.2017 10:24

Zpravodajem zákona o hanobení prezidenta republiky se stal poslanec Jan Farský (TOP 09), který s ním zásadně nesouhlasí. Rozhovor s poslancem na toto téma přináší server Lidovky.cz.

Snad to neprojde, doufá poslanec za TOP 09, který dostal na starost zákon o hanobení Zemana
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Návrh zmíněného zákona je mezi body, které má na programu aktuální schůze Sněmovny. Farského určil jako zpravodaje zákona organizační výbor Poslanecké sněmovny. Co to přesně znamená? „Každý zákon má člověka, který ho nese Poslaneckou sněmovnou. Je to zástupce poslanců určený k tomu, aby zákon představil. Ale musí oddělit svůj názor od zpravodaje, protože zpravodaj je čistě technická záležitost. Ale když k tomu budu prezentovat svůj názor, tak už ho neprezentuji jako zpravodaj, ale jako poslanec. Chci zdůraznit, že mým úkolem není zákon prosadit, to je věc předkladatelů,“ uvedl Farský.

Celý text je ZDE

Sám doufá, že tento zákon zmizí v prvním čtení z legislativního procesu. „Teď nemluvím jako zpravodaj, teď mluvím jako poslanec. Takový zákon je totiž zcela nadbytečný a nebezpečný. Čím dříve se řekne dost jasně, že to je nesmysl, tím lépe. By bylo zbytečné, kdyby se takovému nesmyslnému návrhu věnovala Sněmovna ve výborech a ve druhém nebo ve třetím čtení. Myslím, že máme jinou smysluplnou práci. Z mediálních debat, které kolem toho proběhly, mám pocit, že některým, kteří návrh podepsali, došlo, co to je za nesmysl. A věřím, že tuhle arcihloupost napraví tím, že Sněmovna zákon zamítne v prvním čtení a řekne, že tímhle směrem nechceme jít ani jeden další krok,“ konstatoval Farský.

V čem považuje návrh zákona za nebezpečný? „Protože je tam dost nejasná hranice toho, co hanobení je. A trestat lidi za názory ve chvíli, kdy první, kdo se dopouští hanobení, je prezident, tak to opravdu ne,“ uvedl Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…