Šnajdr pro rozhlas: VZP bude schopna hradit péči pro všechny pojištěnce

17.10.2011 15:18

Lidé nepřijdou zkrátka, tak lapidárně řečeno hodnotí možný finanční krach největší zdravotní pojišťovny předseda správní rady VZP Marek Šnajdr. Podle něj se lidé nemají bát toho, že by VZP neměla dost peněz na úhradu péče, a to i když vyčerpala všechny finanční rezervy z předchozích let a hrozí jí propad do dluhů. Šnajdr to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Šnajdr pro rozhlas: VZP bude schopna hradit péči pro všechny pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

VZP potom, co vyčerpala své rezervy, musí nyní hradit péči z těch peněz, které dostává od pojištěnců. Možná tak dojde ke zpožďování plateb zdravotnickým zařízením. Podle členů sněmovního výboru pro zdravotnictví je ale kvůli této situaci nutné hledat úspory v samotné pojišťovně. Bude také nutné provést některé nepopulární změny, tedy propouštění. Během následujících dvou let by proto VZP měla propustit až 840 zaměstnanců.

Podle předsedy správní rady VZP Marka Šnajdra skutečně rezervy původně plánované na roky 2009 a 2010 vydržely až do letošního roku. Že brzy dojdou, bylo podle Šnajdra jasné.

„V roce 2008 došlo k vytvoření rezerv ve výši 20 miliard korun, které měly fungovat jako stabilizátor pro dobu krize, kdy dojde k výraznému poklesu výběru pojistného a než bude možné systém strukturálně změnit. Zdravotně pojistný plán VZP na letošní rok ale jasně říká, že celý zbytek rezerv bude použit na úhradu péče v roce 2011 a že na konci roku tyto rezervy dojdou," poznamenal k tomu Šnajdr. Tento plán schválila podle něj jak dozorčí rada, tak i poslanecká sněmovna a vláda.

VZP je ale podle Šnajdra schopna plně hradit péči o všechny své pojištěnce. Situaci má však prý těžkou v tom, že nese největší náklady na specializovanou péči.

„Na jednoho svého pojištěnce platí zdravotnickým zařízením v průměru nejvíce ze všech pojišťoven," vysvětlil," vysvětlil Šnajdr, který je kromě předsedování ve správní radě VZP i místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ODS.

Krákora: Rezervy jsou v časopise a koníku

Podle místopředsedy zdravotnického výboru za ČSSD Jaroslava Krákory ale rezervy byly a jsou. Dříve to byla v časopise, dnes jsou v IZIPu a Mořském koníku. „Musíme hledat vnitřní úspory v pojišťovně i její politikou navenek. Rezervy byly a jsou, dříve v časopise, dnes jsou v IZIPu a Mořském koníku, ale i lékové politice," řekl Krákora v této souvislosti rozhlasu.

Čtěte také:

Vše o projektu IZIP čtěte ZDE

Podle něj je nutné začít omezovat zbytečné výdaje pojišťovny, ale nesmí být ohrožena péče o pacienty. Peníze pro pojišťovnu by podle něj přineslo zavedení progresivního zdanění a zrušení takzvaných stropů pojistného.

Marek Šnajdr s úspory ve VZP souhlasí, ale stačit to podle něj nebude. „Musíme najít odvahu ke strukturálním změnám - například zrušit některé neefektivní nemocnice nebo část výkonů převést z lůžkové péče do ambulantní," dodal Šnajdr s tím, že ale takové úspory jsou extrémně nepopulární a snadno politicky zneužitelné.

Psali jsme:
Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali
Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou
VZP nemocnicím: Když snížíte počet lůžek, dostanete stejně peněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…