Snažíte se promyšleně likvidovat důchodce? udeřil šéf ČSSD na Kalouska

15.04.2012 11:55

Ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v Partii na Prima family naprosto neshodli na tom, jakým směrem by se měla ubírat opatření proti zadlužování české ekonomiky. Vládní návrhy jsou podle Sobotky nespravedlivé.

Snažíte se promyšleně likvidovat důchodce? udeřil šéf ČSSD na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Kalousek v debatě evidentně tlačil Sobotku k přiznání, že bude po volbách spolupracovat s komunisty. „Jednou z možností je, že přijdou nové strany nebo se nějaké vrátí, další je velká síla sociální demokracie...“ uvedl Sobotka. Vyjmenoval, co všechno by ČSSD chtěla a Kalousek všechno odmítl. Tím se podle ministra ukázalo, že sociální demokracie může spolupracovat pouze s komunisty.

Vaše opatření jsou nespravedlivá, zlobil se Sobotka

„Jasná zpráva pro proevropského voliče znamená nechat zahraniční a fiskální politiku ovlivňovat komunisty,“ prohlásil Kalousek. „Starejte se, pane ministře, raději o to, že zahraniční politika České republiky není momentálně vůbec jednotná,“ napomenul ho Sobotka. Řekl také, že ČSSD vládne v krajích a má tam různobarevné koalice. „Jen bych rád připomněl, že na krajích se zahraniční politika nedělá, pane předsedo,“ opáčil Kalousek.

Vláda přišla s balíčkem velmi razantních opatření proti zadlužování státu. Sobotka několikrát zdůraznil, že tato opatření jsou nespravedlivá. Podle něj důchodci přispějí osmi miliardami a bohatí dvěma. „Ono jich je ale podstatně méně,“ smál se Kalousek. Sobotka navíc kritizoval, že vláda neustále mění, co dál udělá.

„Prosím pěkně, my jsme přece několikrát říkali, že se musíme řídit tím, jak se bude vyvíjet ekonomika. Na leden jsme měli tři scénáře,“ vysvětloval ministr financí. „Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle naší prognózy, tak už do konce volebního období nemusíme dělat žádné takové razantní kroky,“ dodal. Zdůraznil však, že žijeme v době bouří a turbulencí a za pár měsíců může být všechno jinak. Sobotka však postup vlády označil za chaos.

Předseda ČSSD řekl, že vláda navrhuje přidat důchodcům pouze sto korun a poté ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhne zvýšení poplatků u lékaře. „Je to promyšlený plán, jak zlikvidovat důchodce, nebo spolu nemluvíte?“ ptal se Sobotka. „U nás je velká míra rovnostářství ve srovnání s Evropou,“ tvrdil Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…