Snazší obchodování s Íránem je zase o krok blíž. Postarala se o to sněmovna

26.01.2016 19:38

Sněmovna schválila smlouvu s Íránem o zamezení dvojímu zdanění a zabránění únikům na daních z příjmů. Zástupci obou zemí ji podepsali loni v dubnu v Praze. Problematiku zdanění nyní žádná smlouva mezi oběma zeměmi neupravuje a některé české firmy to podle vlády považují za velký nedostatek ve vzájemných obchodních vztazích. Senát dal souhlas k ratifikaci smlouvy už loni. Ratifikoval ji i íránský parlament.

Snazší obchodování s Íránem je zase o krok blíž. Postarala se o to sněmovna
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Podle vlády je sjednaná daňová smlouva velmi důležitá hlavně pro české firmy. Írán patří k významným státům blízkovýchodního prostoru a vzhledem k takovým faktorům, jako jsou třeba jeho zásoby nerostných surovin, bude jeho postavení jako jednoho z obchodních partnerů nabývat na významu, uvádí důvodová zpráva.

Írán musel řadu let čelit různým ekonomickým sankcím

Smlouva mimo jiné stanoví, že zisky firem sídlících v jedné zemi mohou být zdaněny ve druhé smluvní zemi, pokud v ní má firma stálou provozovnu, jejímž prostřednictvím vykonává svoji činnost. Vláda také uvádí, že uzavření smlouvy nebude mít přímý dopad na státní rozpočet. Celkový přínos se bude odvíjet od budoucí hospodářské spolupráce.

Írán musel řadu let čelit různým ekonomickým sankcím, které se týkaly například vývozu surové ropy nebo zákazu investici do petrochemického průmyslu. Spojené státy a Evropská unie 16. ledna sankce zrušily. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dospěla k závěru, že Teherán splnil veškeré požadavky loňské dohody s velmocemi ohledně svého jaderného programu. Írán tak může mimo jiné dodávat plyn a ropu do EU a západní firmy mohou do Íránu dodávat zařízení k jejich těžbě.

O otázkách týkajících se íránského plynu se jednalo i minulý týden při návštěvě místopředsedy íránského parlamentu Abútorabího Farda v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…