Sněmovna: Rozvojová pomoc by měla souviset s navracením migrantů

24.05.2018 12:58

Sněmovna v souvislosti s debatou o sporné marrákešské deklaraci pojednávající o imigraci z Afriky do Evropy navrhla, aby Česko podmínilo rozvojovou pomoc zdrojovým státům jejich spoluprací v návratové politice. Na návrh evropského výboru se na tom usnesla zhruba po 2,5hodinové debatě, v níž deklaraci kritizovali zejména poslanci SPD Tomia Okamury. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO), jenž se konference v marocké Marrákeši začátkem května účastnil, naopak mluvil o bezprecedentním překrucování faktů jejích závěrů.

Sněmovna: Rozvojová pomoc by měla souviset s navracením migrantů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci obsadili i přilehlé parky

Poslanci SPD tvrdili, že deklarace je proimigrační, že jde o faktickou legalizaci migrace z afrických zemí a o rezignaci na návratovou politiku. „Je nepřijatelné, abychom salámovou metodou ukrajovali ze svrchovanosti České republiky,“ prohlásil předseda hnutí Tomio Okamura. Česká vláda podle něho ve skutečnosti proimigrační, ač vystupuje opačně. Uvedl také, že Maďarsko se vymezilo proti deklaraci.

Metnar hned na úvod zdůraznil, že odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů a ilegální imigraci, problém se má podle něho řešit ve zdrojových zemích. Zopakoval, že deklarace je právně nezávazná a pro Česko z ní neplynou žádné nové povinnosti ani závazky. Závěry neřešily legalizaci nelegální migrace ani podporu masové migrace, prohlásil ministr.

„Nelze z nelegální migrace udělat legální. Nevím, jak jste na to přišli,“ upozornil poslance SPD Jaroslav Bžoch (ANO). Helena Langšádlová z TOP 09 zase Okamuru podezírá z demagogie nebo z neznalosti. Podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) chce šéf SPD lidem namluvit, že je jediný, který za ně bojuje.

„Migrace vždy byla a vždy bude,“ poznamenal Karel Schwarzenberg (TOP 09), podle kterého ale nesmí být živelná. Označil za iluzi, že by kolem Česka mohla vzniknout zeď. Naopak Jan Skopeček (ODS) uvedl, že by se chtěl stěhování národů vyhnout. Skutečnost, že Německo se pro imigranty otevřelo, označil za sebevraždu Evropy. Skopečkovi se nelíbí ani deklarace, mimo jiné kvůli tomu, že její obecné formulace nabízejí různou interpretaci.

Sněmovna na návrh evropského výboru podpořila nové závazky afrických států v deklaraci, které se týkají podle usnesení boje proti nelegální migraci, organizovanému převaděčství a pašování lidí i posilování spolupráce v návratové politice. Poslanci také trvají na tom, že pravomoci v legální ekonomické migraci musí zůstat v pravomoci Česka. Musí se rovněž důsledně rozlišovat legální ekonomická migrace, nelegální ekonomická migrace a poskytování azylu ohroženým lidem.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …