Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým lidé nevěří

26.03.2012 16:16

Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým věří nejméně lidí. Podle posledního průzkum agentury CVVM mají důvěru jen pětiny dotázaných. Nejvyšší důvěru z ústavních institucí mají u občanů starostové a obecní zastupitelstva, následuje je prezident.

Sněmovna, Senát, vláda. To jsou instituce, kterým lidé nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Povolání poslance je už dlouhodobě v očích lidí profese, která se příliš velké úctě netěší. Poslanecká sněmovna má pak ze všech politických institucí nejmenší důvěru. Podle nejnovějšího průzkum CVVM jí věří jen 17 procent dotázaných. O druhé místo v nejmenší možné důvěře se dlouhodobě přetahují vláda se Senátem. V současné době "vede" Nečasův kabinet, kterému důvěřuje 21 procent lidí, v senátorský sbor vkládá důvěru o 2 procenta více dotázaných.

Dlouhodobě se tak největší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Nepochybuje o nich téměř šedesát procent dotázaných. Druhé místo v pomyslném žebříčku důvěry by zastával prezident, kterému věří o padesát tři procent lidí.

Důvěra v prezidenta ovšem dlouhodobě klesá. Ještě před rokem mu věřilo téměř 70 procent lidí. Od května 2011 však důvěra v prezidentský úřad stabilně klesá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…