Sněmovna bude schvalovat zavedení daně z mimořádných zisků

04.11.2022 6:15

Sněmovna dnes bude schvalovat vládní daňový balíček se zavedením daně z mimořádných zisků a možnost předčasných penzí pro záchranáře. Svolání mimořádné schůze podnítili poslanci vládní koalice. Ve sněmovním finále je v návrhu programu také vznik Digitální a informační agentury, která má převzít správu základních registrů a propojit informační systémy veřejné správy.

Sněmovna bude schvalovat zavedení daně z mimořádných zisků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Výnos z daně z mimořádných zisků má vládě pomoci nahradit náklady na opatření proti drahým energiím. Koaliční i opoziční poslanci podali k návrhu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) několik dalších úprav včetně sazby daně nebo rozšíření okruhu bank, kterých by se nová daň týkala. Vládní koalice se na konečných parametrech daně dosud neshodla, její zástupci o nich mají ještě před sněmovním schvalováním jednat.

Daňový balíček jako celek mění několik daňových zákonů a kromě jiného zvyšuje limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva. Stejně zvedá také hranici pro využití paušální daně.

Při schvalování možnosti předčasných důchodů pro záchranáře až o pět let budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích, které rozšiřují nárok na příspěvek 500 korun k penzi za vychované dítě. Jinou úpravou by Sněmovna mohla snížit starobní důchody prominentům bývalého komunistického režimu.

V návrhu programu schůze je také druhé čtení poslanecké předlohy o změnách v řízení Národní sportovní agentury, která zejména rozděluje sportovní dotace. Možnost podávat pozměňovací návrhy budou mít poslanci také k vládní novele o zjednodušení povolování menších staveb obnovitelných zdrojů energie. Předloha stanoví, že pro stavby obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowattů nebude třeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Nyní není licence nutná u zdrojů do deseti kilowattů.

Do třetího čtení by se v pátek ve Sněmovně mohl posunout projekt Digitální a informační agentura (DIA). Agenutra DIA je pouze jedním ze tří orgánů, které mají být novelou zřízeny. Kromě ní je to „člen vlády pověřený řízením Rady vlády pro informační strategie“. Tedy ministr či vicepremiér, jako je dnes Ivan Bartoš. Tento člen vlády má být „silná centrální autorita“ s vlastním aparátem.

Návrh ministra Bartoše, na kterém se podle jeho slov pracovalo „přes půl roku“, vznikal, jak už jsme psali, reálně od května do srpna. V podstatě ve všech fázích projednávání tohoto „superúřadu“ zaznívaly námitky proti jeho hektické přípravě. Pokud projekt, prosazovaný na hranici legislativních postupů, projde posledním čtením, bude stát v cestě novému úřadu jen Senát a prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…