Sněmovna je kompletní, Stropnického nahradil Venhoda

02.10.2018 15:50

Sněmovna je opět kompletní. V úvodu dnešního jednání dolní komory složil slib nový poslanec ANO Petr Venhoda. Ve sněmovních lavicích nahradil bývalého ministra obrany a posléze zahraničí Martina Stropnického (ANO), který míří na velvyslaneckou pozici do Izraele. Stropnický kvůli tomu skončil i ve vedení vládního hnutí Andreje Babiše. Zprávu přinesla ČTK.

Sněmovna je kompletní, Stropnického nahradil Venhoda
Foto: archiv P. Venhody
Popisek: Kandidát na starostu Prahy 3 Petr Venhoda.

Projektový manažer ve stavebnictví Venhoda před složením slibu převzal od předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) osvědčení o zvolení. Vznik jeho mandátu dnes projednal i mandátový a imunitní výbor. Dvaatřicetiletý Venhoda, který je předsedou buňky ANO v Praze 3 a je kandidátem hnutí na starostu v této městské části, byl náhradníkem na pražské kandidátní listině hnutí ANO.

Stropnický je v tomto volebním období šestým poslancem, který složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V červnu odešel ze Sněmovny bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Stropnický byl v minulosti velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu. Od ledna do července 1998 byl ministrem kultury v úřednické vládě Josefa Tošovského. Funkci ministra obrany zastával Stropnický v minulém volebním období v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), ministrem zahraničí byl posléze v jednobarevné Babišově vládě, která vedla zemi v demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …