Sněmovna kvůli Stropnickému: ČR bude plnit závazky k NATO

14.05.2014 13:21

Česko pokládá členství v Severoatlantické alianci za základní pilíř své bezpečnostní politiky a je připraveno plnit všechny své závazky. Na návrh ministra obrany Martina Stropnického (ANO) to dnes uvedla sněmovna. Ministr deklaraci navrhl v reakci na úterní kritiku zejména pravicové opozice kvůli jeho údajným výrokům o tom, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO na svém území.

Sněmovna kvůli Stropnickému: ČR bude plnit závazky k NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický jmenoval do funkce ředitelky Národního úřadu pro vyzbrojování (NÚřV) Jitku Nalevajkovou

Usnesení, kterými by se dolní komora pro případnou stálou přítomnost vojáků Aliance vyslovila a která podaly opoziční ODS a TOP 09, poslanci ani v opakovaných hlasováních neschválili. Návrhy vedle poslanců ODS a TOP 09 podpořila ještě vládní KDU-ČSL. Podle šéfa frakce ODS Zbyňka Stanjury to znamená, že naprostá většina poslanců je proti umístění vojsk NATO v Česku. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek uvedl, že tito poslanci zaujali politickou pozici kryptokomunistů koketujících s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Česko je pevným, spolehlivým a aktivním článkem Severoatlantické aliance

O zařazení bodu požádal sám Stropnický. Už v úterý popřel, že by výrok o tom, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO v Česku řekl, dnes opět hovořil o „deformaci formulace".

V deklaraci, jak ji navrhl Stropnický, sněmovna podporou takřka všech přítomných poslanců kromě KSČM také uvedla, že Česko je pevným, spolehlivým a aktivním článkem Severoatlantické aliance. „Právě v roce, kdy si připomínáme 15. výročí našeho vstupu do Severoatlantické aliance a ve světle znepokojujícího vývoje situace na Ukrajině, uvědomujeme si zásadní význam NATO pro udržení stability a míru," stojí v ní.

Neschválený návrh ODS zněl, že sněmovna by byla připravena v případě potřeby schválit umístění spojeneckých vojsk NATO v Česku. TOP 09 chtěla, aby Poslanecká sněmovna prohlásila, že je připravena podpořit kroky NATO a plnit své závazky včetně vytvoření podmínek pro případné společné akce vojsk a jejich umístění na českém území.

Pravicová opozice o zkreslení rozhovoru pochybovala

Ministr poslancům už v úterý řekl, že s jeho výroky ohledně stálého pobytu aliančních jednotek, jak je v pondělí zveřejnila agentura Reuters, bylo v titulku zprávy manipulováno. Na dotaz v rozhovoru, jenž se týkal plánů NATO na posílení vojenské přítomnosti ve východoevropských členských státech v reakci na krizi na Ukrajině, odpověděl, že pro určitou nezanedbatelnou část obyvatel by mohl být stálý pobyt kvůli historickým zkušenostem s okupací vojsk Varšavské smlouvy problém.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou takové výroky nešťastné, poškozují pověst Česka v zahraničí a byly využity ruskou propagandou. Sobotka se chce dnes se Stropnickým ve sněmovně potkat a záležitost si vysvětlit. Ráno premiér novinářům řekl, že tyto výroky nejsou věc, za kterou by měl být Stropnický odvolán.

Pravicová opozice o zkreslení rozhovoru pochybovala. Popudilo ji, že v úterý koaliční ČSSD a ANO širší debatu o Stropnického výrocích nepřipustily. Poslanci TOP 09 a Starostů jednání dolní komory obstruovali.

Někteří poslanci naznačovali, že usnesení k NATO je zbytečné. „Tato vojska tady už 15 let jsou," podotkl Antonín Seďa (ČSSD). Bronislav Schwarz z hnutí ANO poznamenal, že Česko už vstupem do Aliance uvedlo, že v zemi v případě nutnosti cizí vojáci budou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…