Sněmovna opět nedospěla k hlasování o maření spravedlnosti

29.06.2018 20:42

Sněmovna ani napodruhé nedospěla k hlasování o zavedení nového sporného trestného činu maření spravedlnosti. K širší vládní novele trestního zákoníku se vrátí nejdřív za dva týdny. Dnes měli poslanci na její projednání v závěrečném kole jen několik minut před koncem jednacího dne. Před tím schvalovali jiné návrhy zákonů.

Sněmovna opět nedospěla k hlasování o maření spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Maření spravedlnosti míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů a také na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi. Dnes podobně jako při zahájení finální debaty v polovině června vystoupil před Sněmovnou hlavní kritik zavedení nového činu Marek Benda (ODS). „Myslím, že už můžeme jít v klidu domů,“ podotkl, když do konce jednacího dne zbývaly zhruba čtyři minuty. Nakonec je ale několika větami vyplnil.

Maření spravedlnosti podle odpůrců nadměrně posiluje postavení státního zastupitelství a policie a je útokem na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti naopak říká, že musí být postihováni lidé, kteří se snaží, aby soud rozhodoval o jiných na základě nepravd a podvodů.

Ústavně právní výbor doporučil už dřív nový čin zpřesnit a zmírnit. Bendův návrh na jeho úplné vypuštění z předlohy odmítl.

Schůze dolní parlamentní komory bude pokračovat od úterý 10. července, kdy se poslanci mají zabývat v úvodním kole vládním návrhem daňových změn a volit místopředsedu Sněmovny za nového člena vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Ve středu pak budou jednat o vyslovení důvěry menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD. Ke schvalování zákonů by se měli dostat v pátek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…