Sněmovna pochybila v tendru za 27 milionů. A přišla pokuta

16.05.2013 12:44

Kancelář Poslanecké sněmovny chybovala před čtyřmi lety v tendru na právní informační systém za 27 milionů korun. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to dostala pokutu 30 tisíc korun. Původně ÚOHS v zakázce žádné chyby nenašel. Názor změnil až po loňském rozsudku Krajského soudu v Brně, který případ vrátil úřadu k došetření. Vyplývá to z informací na webu antimonopolního úřadu.

Sněmovna pochybila v tendru za 27 milionů. A přišla pokuta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

ÚOHS se případem zabýval na základě návrhu společnosti Wolters Kluwer, která ve výběrovém řízení neuspěla. Podle aktuálního rozhodnutí ÚOHS, které je už pravomocné, Kancelář Poslanecké sněmovny nedodržela při hodnocení nabídek zásadu transparentnosti. Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

ÚOHS se zakázkami na právní informační systém pro Kancelář Poslanecké sněmovny zabýval v minulosti dvakrát. První z tendrů v roce 2009 zrušil.

Vadily mu tři věci. Kancelář sněmovny podle úřadu vyloučila jednoho ze čtyř uchazečů, neboť v některých položkách nabídkové ceny uvedl nulu. Kancelář prý také špatně vymezila předmět zakázky. Podle ÚOHS zadavatel uvedl pouze obecně oblasti judikatury, které by měl systém obsahovat, avšak blíže okruhy neurčil. Úřadu se také nelíbilo, že kancelář sněmovny v podmínkách omezila výběr uchazečů o zakázku podle jejich praxe. Zadavatel požadoval reference pouze od obcí a nepřijímal reference o zakázkách například pro orgány státní správy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…