Sněmovna přerušila debatu o novele energetického zákona

11.03.2015 1:14

Sněmovna dnes nedokončila debatu o kontroverzní vládní novele energetického zákona. Opoziční klub hnutí Úsvit, který předlohu kritizuje, si vyžádal přestávku na poradu klubu až do konce jednacího dne. Poslanci se sejdou ve středu ráno, kdy by měli pokračovat ve druhém čtení novely. Úsvit varuje před jejími dopady a ke kritikům patří i Energetický regulační úřad. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) kritiku i výhrady odmítl.

Sněmovna přerušila debatu o novele energetického zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

"Všichni si uvědomujeme, že energetický zákon a jeho úpravy vždy budily všeobecnou pozornost a emoce," konstatoval ministr. K novele se ve sněmovně sešlo přes 350 pozměňovacích návrhů. Ministr to přičítá tomu, že podle něho existuje mnoho skupin, které chtějí prosadit svoje zájmy.

ERÚ poukazuje především na to, že nejsou vyčísleny dopady zákona. Úřadu se nelíbí například jeden z pozměňovacích návrhů, který umožní rozdělování solárních elektráren tak, aby se vyhnuly povinnosti platit solární daň. Zůstal by jim ale nárok na podporu. Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch řekl, že stát by to připravilo o 35 miliard korun. Předseda Úsvitu Tomio Okamura označil zákon za nebezpečný zmetek. Varoval mimo jiné, že může zdražit plyn až o pětinu.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) tvrzení Úsvitu odmítl. Informace o hrozícím zdražení plynu označil za tvrzení na hraně poplašné zprávy a za lež. Odmítl také, že by návrh nebyl řádně projednán.

Poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe

Obavy z růstu cen souvisí s problémem promítnutí věcných břemen k pozemkům s rozvody energií. Majitelé energetických sítí je mají vložit do katastru do roku 2017. Týká se to statisíců parcel. Podle ERÚ by to ale mohlo kvůli souvisejícím nákladům zdražit plyn až o pětinu. Mládek řekl, že tento problém vyřeší až novela katastrálního zákona. Hospodářský výbor navrhuje tuto povinnost zrušit a výměnou za to uzákonit povinnost poskytovat informace o infrastruktuře lidem, kteří prokážou právní zájem.

Poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Novela také zřizuje Radu ERÚ, která má řídit úřad. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové ale rada úřad spíše destabilizuje. Její členy by podle ní měla navrhovat sněmovna, Senát, vláda a jmenovat prezident. Naproti tomu vláda navrhuje, že členy rady bude jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Celou novelu Vitásková označila za legislativní paskvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…