Sněmovna projedná Palachovu památku i platby za zábor půdy

26.03.2013 6:53

Sněmovna by dnes měla dál projednávat předlohu, která rozšiřuje výčet významných českých dnů o 16. leden jako Den památky Jana Palacha. Poslanci by také měli zahájit diskusi o senátním návrhu na snížení poplatků za zábor zemědělské půdy v průmyslových zónách. Patrně přeruší debatu o kontroverzní novele, která by měla zabránit možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem.

Sněmovna projedná Palachovu památku i platby za zábor půdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zájem o Palacha jako hrdinu zřejmě ochladl

V případě novely o regulaci reklamy na léky se rozhořel spor zejména o to, zda v lékárnách umožnit nadále bonusy, nebo je zakázat. Od zákazu bonusů, kdy některé lékárny dávají pacientům kompenzaci za regulační poplatek, nehodlá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ustoupit. Kontroverzním bodem je taká pasáž, podle níž by obchodní zástupci nemohli navštěvovat lékaře v jejich ordinačních hodinách.

Sněmovna dosud nemá k předloze stanovisko zdravotnického výboru. Už dvakrát její projednávání přerušil.

Palachova památka

Novela zákona o státních svátcích má připomenout 16. leden 1969, kdy se tehdejší student filozofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později svým zraněním podlehl. Školský výbor navrhl do předlohy přidat další významný den, a to 28. březen jako Den narození Jana Ámose Komenského. Nynější kalendář zahrnuje devět významných dnů.

Senátní předloha o ochraně zemědělského půdního fondu by vrátila platby za zábor na úroveň platnou před třemi lety, kdy byly zvýšeny podle typu půd na dvou až devítinásobek. Novela by měla také zrušit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu kvůli stavbě silnic, plynovodů a elektrického vedení.

Poslanci budou projednávat rovněž novelu, podle níž by vězeňská služba měla větší pravomoci při vyšetřování trestných činů a přestupků spáchaných ve věznicích. Dozorci a justiční stráž budou mít podle předlohy také možnost použít vůči vězňům víc donucovacích prostředků než dosud.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…