Sněmovna rozhodla a nyní je znám konkrétní dvouletý plán zahraničních misí armády

31.10.2014 14:30

Sněmovna dnes schválila vládní plán zahraničních misí české armády pro příští dva roky. Vojáci mají působit například v Afghánistánu, v Mali nebo na Balkáně. Pro bylo 134 ze 176 přítomných poslanců. Proti jich hlasovalo 27, hlavně z řad KSČM. Senát schválil návrh už minulý týden.

Sněmovna rozhodla a nyní je znám konkrétní dvouletý plán zahraničních misí armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Náklady na zahraniční operace se příští rok předpokládají přibližně ve výši 1,48 miliardy korun. O rok později mají stát 1,72 miliardy korun.

Plán podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) počítá s nasazením vojáků do konkrétních zemí a vyčlenění určitého počtu příslušníků, kteří by mohli jet do mise NATO, EU nebo OSN v Africe a na Blízkém východě operativně při náhlé krizové situaci.

Kterákoli komora bude mít možnost rozhodnout o ukončení mise

O takovém nasazení podle ministra rozhodne vláda a ihned informuje obě parlamentní komory. Pokud by mise trvala déle než dva měsíce, budou ji sněmovna a Senát schvalovat. Kterákoli komora bude mít možnost rozhodnout o ukončení mise, dodal Stropnický.

Tato část návrhu budila otazníky poslanců ODS, ač jej jako celek podpořili. Poukazovali na možný rozpor s Ústavou. „S námitkou se vypořádá ústavně právní výbor a legislativci," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna v tomto směru přijala doplňující usnesení. Možná je i úprava legislativy.

Prioritním zůstává působení v Afghánistánu

Mise kritizoval Alexander Černý z KSČM. Hovořil o „afghanizaci" armády a o tom, že armáda už není schopna zajistit obranu Česka. „Dáváme přednost humanitárnímu charakteru operací," uvedl.

Prioritním zůstává podle ministerstva působení v Afghánistánu, kde budou čeští vojáci pokračovat ve výcviku vojáků a policie, podílet se budou i na ochraně spojeneckých vojsk. V zemi by tak mělo působit až 310 vojáků v operaci Resolute Support pod vedením NATO, až 20 osob při ochraně českého zastupitelství v Kábulu a až 20 lidí, kteří budou pomáhat afghánským silám s bojem proti výrobě a distribuci drog.

Počítá se i s účastí na Balkáně

Kabinet dále počítá s působením českých sil na Balkáně, a to v celkovém počtu do 20 lidí, i v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu. Nyní je několik desítek českých vojáků na misi EU v Mali. V prvním pololetí příštího roku má v celém regionu - tedy i v pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově - působit až 70 lidí, jejichž počet by v případě potřeby mohl od 1. července 2015 stoupnout na 220.

České síly by mohly působit také v operacích aliančních sil rychlé reakce (NRF) v počtu do 1500 osob v příštím roce a do 452 lidí v roce 2016. Až 950 lidí by mělo být v prvním pololetí roku 2016 k dispozici pro operace bojových uskupení EU, v druhém pololetí téhož roku pak 250.

Sněmovna projednala také informaci o loňských armádních misích, které i s přípravou stály zhruba 1,25 miliardy korun. Dolní komora vojákům na návrh Jany Černochové (ODS) poděkovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…