Sněmovna schválila změny zákonů na podporu stability bank

14.05.2014 21:09

Sněmovna schválila rozsáhlou změnu zákonů vyplývající z nových evropských směrnic, které upravují podnikání bank a dalších finančních institucí. Mají vytvořit podmínky pro větší stabilitu finančního systému. Změna mimo jiné znamená, že Česká národní banka by od příštího roku neměla dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v tuzemsku. Materiál nyní dostane k projednání Senát.

Sněmovna schválila změny zákonů na podporu stability bank
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Zákon převádí dohled nad likviditou poboček bank z členských států, tedy nad schopností uhradit jejich závazky, z dohledu hostitelských zemí na domovské země. ČNB však zůstává i právo vyžadovat od poboček bank informace o jejich činnosti na území ČR i právo přijmout vůči nim opatření k ochraně finanční stability v hostitelském státě v případě vzniku mimořádné situace.

Bezpečnostní rezervu budou muset finanční instituce vytvářet od účinnosti zákona

Návrh zákona také ukládá bankám a dalším finančním institucím tvořit několik druhů rezerv. Účelem je zlepšit jejich kapitálovou vybavenost. Budou muset vytvářet bezpečnostní kapitálovou rezervu, proticyklickou kapitálovou rezervu, kapitálovou rezervu ke krytí systémového rizika a kapitálovou rezervu pro globální a jiné systémově významné instituce. Společně budou tvořit tzv. kombinovanou kapitálovou rezervu instituce.

Bezpečnostní rezervu budou muset finanční instituce vytvářet od účinnosti zákona. Vláda uvádí, že většina tuzemských institucí, zejména bank, v současnosti disponuje dostatečným kapitálovým vybavením. Plnění bezpečnostní kapitálové rezervy v plné výši ode dne účinnosti zákona proto podle vlády nebude představovat riziko pro její fungování a schopnost poskytovat úvěry a další služby.

Pokud kapitál firem klesne do pásma čerpání uvedené kombinované rezervy, budou muset dotčené instituce omezit rozdělování zisku podle vyhlášky ČNB. Současně budou muset předložit plán na obnovení kapitálu, který bude centrální banka schvalovat a monitorovat. ČNB uvádí, že by banky neměly mít s novými požadavky potíže, protože je mohou pokrýt svým současným kapitálem.

Předloha také zakotvuje podmínky pro tzv. whistleblowing, tedy pro situace, kdy zaměstnanec firmy chce oznámit porušení zákonů. ČNB bude muset zajistit mechanismus, jak takové hrozící porušení zákonů oznámit. Pokud ho bude oznamovat zaměstnanec banky, bude muset ČNB také zajistit jeho ochranu před diskriminací nebo jiným druhem nespravedlivého zacházení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…