Sněmovna se sejde z podnětu KSČM a Úsvitu k církevním restitucím

24.07.2014 6:02

Sněmovna se dnes sejde z podnětu opozičních KSČM a hnutí Úsvit k církevním restitucím. Vláda by měla podle navrženého programu informovat poslance o postupu úřadů při vydávání majetku.

Sněmovna se sejde z podnětu KSČM a Úsvitu k církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

 Podle zástupců komunistické strany a Úsvitu příslušné úřady nechtějí po žadatelích všechny potřebné doklady, a porušují tím zákon. Například podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka jsou ale taková podezření bezpředmětná.

KSČM a Úsvit nemají pro schválení programu schůze dostatek hlasů a bude záležet na postojích ČSSD a hnutí ANO. Navzdory tomu, že by Sněmovna nemusela program přijmout, prostor pro debatu o restitucích se otevře. Vyjádřit se budou moci například členové vlády a šéfové stran a poslaneckých klubů, tedy lidé s přednostním právem.

Nepodařilo se dohodnout snížení peněžitých náhrad

Církve by měly podle zákona získat zpět 56 procent majetku, a to pole, lesy, rybníky i další nemovitosti za 75 miliard korun. Během 30 let by měly dostat také vyrovnání asi 80 až 90 miliard korun po započtení inflace. Stát bude naopak během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti církví, který nyní činí asi 1,5 miliardy korun ročně.
Sociálním demokratům a hnutí ANO se při jednáních s církvemi nepodařilo dohodnout snížení peněžitých náhrad nebo zrušení inflační doložky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…