Sněmovní výbor odklepl peníze pro Petříčkův resort. Jde o 8,1 miliardy

31.10.2019 10:50

Zahraniční výbor Sněmovny dnes jednomyslně schválil návrh rozpočtu ministerstva zahraničí na rok 2020 s výdaji 8,171 miliardy korun. V letošním roce jsou výdaje ministerstva plánovány na 8,13 miliardy korun, napsala ČTK.

Sněmovní výbor odklepl peníze pro Petříčkův resort. Jde o 8,1 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Poslanci také stejně jako v loňském roce vyzvali vládu, aby hledala cestu ke zvýšení platů pracovníků ministerstva, které jsou podle výboru nižší než u jiných orgánů státní správy.

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) neuspěl s návrhem, aby výbor zavázal vládu ke zvyšování českých příspěvků na rozvojovou pomoc na 0,33 procenta hrubého národního důchodu do roku 2030. S touto částkou počítá česká rozvojová strategie. Pro Lipavského návrh byli čtyři poslanci, proti jeden, pět se jich zdrželo.

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Kryl před poslanci uvedl, že úřad je s navrženým rozpočtem spokojený i z toho důvodu, že jsou navrhované výdaje nejvyšší v historii. Ministerstvo podle něj hodlá také v příštím roce víc využívat nespotřebované výdaje z minulých let, a to nejen v oblasti investic, ale i provozní, které do velké míry vznikly díky příznivému kurzu koruny. Nespotřebované běžné výdaje se podle náměstka pohybují mezi 800 miliony a miliardou korun, takovou rezervu považuje Kryl za nedůvodně velkou.

U nespotřebovaných investičních výdajů očekává Kryl výrazný pokles v souvislosti s rekonstrukcí stálého zastoupení Česka při OSN, jejíž první fáze už začala. Náměstek uvedl, že v příštím roce bude dokončena i rekonstrukce ambasády v Kodani a začne projektová fáze plánované stavby nového velvyslanectví v Addis Abebě. Do budoucna ministerstvo očekává také velkou investici kvůli rekonstrukci ambasády v Berlíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…