Sněmovnu už půl roku nikdo neřídí, udeřila Němcová. A vzpomněla na Zemana

07.11.2014 19:11

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) řekla své k vulgaritám prezidenta Zemana v nedělních Hovorech z Lán. Zavzpomínala přitom, že prezident byl při zatím posledním odemykání korunovačních klenot na Hradě opilý. Prý to z něj cítila a chtěla odejít. A to není jediná věc, která se jí na politické kultuře posledních let nelíbí. O dalších se rozpovídala v pátečním Interview ČT24.

Sněmovnu už půl roku nikdo neřídí, udeřila Němcová. A vzpomněla na Zemana
Foto: ODS
Popisek: Miroslava Němcová při

Hned v úvodu odsoudila cestu místopředsedy sněmovny a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa do Ruska za politikem, který je na sankčním seznamu EU a USA. Sněmovna se od této cesty ve svém usnesení distancovala, takže Filip nemohl vystupovat jménem dolní komory českého Parlamentu. „Jak předseda Hamáček, tak místopředseda Vojtěch Filip věděli, že sněmovna je proti této cestě,“ podotkla ve vysílání. Cestu nedoporučili ani premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). A přece si Filip skrze Hamáčka cestu zrealizoval.

Musíme se dohodnout

Následně se Němcová vyjádřila ke stávajícímu sporu ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Poslankyně doufá, že se dozvíme, co za tímto sporem ve skutečnosti je, ale v obecné rovině velmi litovala toho, že veřejnost musí tyto spory sledovat.

„Já bych řekla, že už dobře půl roku sněmovna není řízena,“ postěžovala si také Němcová. A může za to prý vládní koalice, která prostřednictvím své většiny mění programy. A poslanci, kteří se chtějí ke konkrétním zákonům vyjádřit, se prý v tomto chaosu přestávají orientovat. Vládní ANO sice tvrdí, že práci sněmovny zdržuje opozice, ale Němcová oponuje, že se jen brání chaosu, který dnes v dolní parlamentní komoře vládne. Jedinou cestou přitom je, aby se koalice a opozice konstruktivně domluvila.

Došlo také na vystoupení ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, která nenechala na poslancích nit suchou. Mimo jiné poznamenala, že jí je v jednacím sále zima. Němcová sedí ve sněmovně dlouhá léta a zrovna ten den se prý nedělo nic dramatického, byť si pamatuje řadu kontroverzních vystoupení u řečnického pultíku. „Někdy tam ty nervy tečou každému a může se stát, že neudrží nervy na uzdě,“ podotkla Němcová.

Ohledně Zemana by mi možná nikdo nevěřil, prohlásila Němcová

Nakonec hovořila také o prezidentovi Miloši Zemanovi. Poukázala na to, že si jeho vulgarit všimli i v zahraničí. Tamní deníky to rozebírají, aniž by si uměly představit, že by podobná slova pronesla např. britská královna. Jí už ale prezident rozhodně překvapit nemůže. Když hovořil o ruské skupině Pussy Riot, snažil se tím prý vyhnout tomu, aby prostě řekl, že podpoří politiku země v Rusku, až tuto zemi navštíví.

A jak to bylo u korunovačních klenotů? „Neotevírala jsem starou Pandořinu skříňku, ale byla jsem dotázána. Takže na přímý dotaz jsem odpověděla, ano, Miloš Zeman byl opilý. Mně to bylo tehdy trapnější a zvažovala jsem, jestli odejdu z ceremoniálu odemykání korunovačních klenotů. Ale došlo mi, že by tam pak chyběl jeden klíč a že bych asi neuměla veřejnosti vysvětlit, že byl prezident opilý. Možná by mi to nikdo nevěřil,“ popsala své tehdejší myšlenkové pochody Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…