Sníží se počet zemí, jejichž občané musejí mít v ČR tranzitní vízum

07.09.2019 21:29

Bez tranzitního víza by se v blízké budoucnosti mohli na českých letištích pohybovat občané Turkmenistánu a Kyrgyzstánu. Počítá s tím novela vyhlášky Ministerstva vnitra. Národní seznam zemí, pro něž platí toto bezpečnostní opatření, by se tak zkrátil na šestnáct. Podle ministerstva pominuly důvody zařazení Kyrgyzstánu a Turkmenistánu na seznam, který doplňuje obdobný platný pro celou Evropskou unii.

Sníží se počet zemí, jejichž občané musejí mít v ČR tranzitní vízum
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

„Na základě analýzy bezpečnostního a migračního vývoje s využitím příslušných statistických údajů bylo shledáno, že opatření pro tyto státní příslušníky již není v souladu s vízovým kodexem, který umožňuje požadovat letištní průjezdní vízum pouze v naléhavých případech hromadného přílivu nelegálních přistěhovalců,“ uvádí ministerstvo v návrhu změny. U dalších zemí uvedených na národním seznamu podle úřadu přetrvává obava, že zrušení požadavku by mělo negativní migrační důsledky.

Opatření tak má nadále platit pro občany Arménie, Čadu, Egypta, Indie, Jemenu, Jižního Súdánu, Kuby, Mali, Libanonu, Libye, Mauritánie, Nigeru, Palestiny, Súdánu, Sýrie a Turecka.

Zrušení požadavku na letištní vízum pro občany daných dvou zemí nebude mít podle Ministerstva vnitra dopad na činnost příslušných zastupitelských úřadů. Loni o tento druh dokumentu žádný občan Kyrgyzstánu ani Turkmenistánu nepožádal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…