Snížit daně by bylo férovější. Nové příspěvky znamenají další úředníky, myslí si Svobodný Vondráček

13.01.2022 14:30 | Ze sítí

Poslanci ve stavu legislativní nouze schválili zvýšení navýšení příspěvku na bydlení. Podle kabinetu Petra Fialy tím chce vláda pomoci lidem, kteří se především kvůli skokově rostoucím cenám energií dostanou do finančních potíží. Novelu zákona ještě musí posvětit Senát, který o ní bude rozhodovat jíž příští týden.

Snížit daně by bylo férovější. Nové příspěvky znamenají další úředníky, myslí si Svobodný Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Normativy příspěvků na bydlení jsme navýšili tak, aby odpovídaly skokovým nárůstům cen energií a případně je můžeme během tohoto roku opět velmi rychle navýšit, kdyby tyto nárůsty cen energií dále pokračovaly. Celkové náklady pro státní rozpočet se budou pohybovat mezi 2,5 až 3 miliardami korun. Tato je pomoc je maximálně adresná a zacílená tak, aby pomohla těm, kteří to skutečně potřebují,“ uvedl již dříve Marián Jurečka, ministr práce a sociálních věcí za KDU-ČSL. 
 
 
S přístupem vlády však nesouhlasí Libor Vondráček, předseda Svobodných. „Jestliže je někdo postřelen, je logické mu vyndat kulku z těla, nikoliv jen dlouhodobě podávat tlumící léky. Jestliže je něco drahé, i kvůli vysokému zdanění, logické je snížit daň, nikoliv začít rozdávat více dávek a dotací,“ reagoval na způsob, jakým se vláda postavila k řešení skokového růstu cen energií. 
 
Podle předsedy Svobodných je každá dotace spojena s řadou otazníků. „Čím více se rozdává dávek a dotací, tím více vzniká neférovostí. V důsledku nečerpající občan zaplatí energie vícekrát než jednou. Také to přináší větší potřebu přijímat úředníky, kteří to rozdělují a kontrolují,“ upozornil Libor Vondráček, který dodal, že snížení DPH na energie by bylo férovějším a systémovějším řešením, které by nevytvářelo novou agendu.
 
Právě o snížení DPH na energie usilovala bývalá vláda Andreje Babiše. Přestože opoziční poslanci nenechali na kabinetu Petra Fialy za odmítnutí snížení daní niť suchou, pro navýšení příspěvků na bydlení hlasovali všichni přítomní poslanci. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …