Sobotka: Kampaň ČSSD nemíří proti církvi, ale proti vládní ODS a TOP 09

10.08.2012 22:22

Sociální demokraté podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nechtějí vést kampaň proti církvím. Billboardy, které vyvolaly kritiku náboženských organizací, jdou podle něj proti vládnímu návrhu na církevní restituce, tedy proti ODS a TOP 09. „V kampani nepolemizujeme s církvemi, ale s vládním návrhem, cílem není nikoho napadat,“ uvedl Sobotka na páteční tiskové konferenci.

Sobotka: Kampaň ČSSD nemíří proti církvi, ale proti vládní ODS a TOP 09
Foto: ČSSD
Popisek: Propagační obrázek Čssd k církevním restitucím

"Překvapilo nás, že církve reagují takovýmto způsobem v situaci, kdy se jedná o jejich majetek, kdy se jedná o finanční prostředky, které mají být určeny církvím. Církve se tedy nepochybně nachází v určitém střetu zájmů," řekl Sobotka na adresu církevních představitelů. Pozastavil se nad tím, že se církve údajně nezapojily do debaty, když pravicové vlády zvyšovaly poplatky ve zdravotnictví nebo omezily valorizaci důchodů. Takové kroky se přitom podle něj dotkly řady věřících, především starších občanů.

V případě, že vládní návrh přes odpor opozice bude přijat, je podle Sobotky možné, že by sociální demokraté po případném vítězství ve volbách usilovali o snížení finanční kompenzace církvím. Po uzavření smluv mezi státem a církvemi už ale jejich změna bude vyžadovat souhlas obou stran, upozornil. 

Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Federace židovských obcí ostře zkritizovaly ČSSD za kampaň proti chystaným církevním restitucím ve čtvrtek. Podle nich je způsob, jakým sociální demokracie vede předvolební boj, "nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie". Kampaň přirovnaly k nacistické a komunistické propagandě. 

Kalousek: Urážlivá a podlá kampaň

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je kampaň "urážlivá, podlá a bez ducha". Pro Českou televizi dnes zopakoval, že "nikdo nikomu nic nedaruje". Stát se podle něj vyrovnává s církvemi za bezpráví, která způsobil, a činí je do budoucna samostatnými. "Velmi mě mrzí, že nezaznívá argument, že společnost o ty prostředky nepřijde. Církve budou z těch peněz financovat duchovní, opravy sakrálních památek, církevní zdravotnictví, církevní sociální služby a církevní školství," řekl ČT. To všechno jsou oblasti, kam stát masivně intervenuje z veřejných prostředků, dodal. 

K hlasům odsuzujícím kampaň ČSSD se dnes přidal i kardinál a někdejší hlava české katolické církve Miloslav Vlk. "Když nyní sahá ČSSD k dryáčnickým metodám, jak ukazuje známý plakát a další jejich metody, musím pozvednout hlas jako křesťan i jako občan této země, kterému záleží na tom, abychom zůstali zemí, ve které se ctí právo zakotvené v demokratické ústavě," uvedl na svém webu. ¨

Mladí křesťané z celostátního setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou dnes podpořili stanovisko ČBK a Ekumenické rady církví. V otevřeném dopise Sobotkovi se pozastavili nad tím, že ČSSD jako vládní strana v minulosti vyrovnání s církvemi nevyřešila a nyní projevuje o téma takový zájem. 

Vládní návrh vyrovnání s církvemi již schválila sněmovna, v Senátu, kde má převahu opozice, narazí. Pak se vrátí do dolní komory, kde bude ke schválení potřeba 101 hlasu. 

Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem. Norma také počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odpoutávání církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…