Sobotka: Koudelka pryč? Spojenci by si mysleli, že plníme přání Moskvy

05.08.2021 10:45

Expremiér Bohuslav Sobotka již není členem ČSSD, ale v politice prožil celou řadu let. Byl ministrem financí a mezi lety 2013 až 2017 byl i premiér. Jako premiér také jmenoval plukovníka Michala Koudelku do pozice šéfa BIS a teď se Koudelky důrazně zastal. Zato premiér Andrej Babiš od něj dostal za uši. Sobotka naznačil, že se chce Babiš Koudelky zbavit, jen hledá způsob, jak to celé hodit na prezidenta Miloše Zemana.

Sobotka: Koudelka pryč? Spojenci by si mysleli, že plníme přání Moskvy
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka.

Byl to Bohuslav Sobotka, kdo jako premiér jmenoval do pozice šéfa BIS Michala Koudelku. Tomu po pěti letech během srpna končí jeho první mandát a podle Sobotky by měl Koudelka pokračovat dalších pět let. Především proto, že pod jeho vedením BIS funguje dobře a navíc sám Koudelka nemá za sebou žádné skandály.

Ačkoli to vypadá, že největším kritikem Michala Koudelky je prezident Miloš Zeman, který agenty BIS označil za „čučkaře“, Sobotka naznačil, že se Koudelky může chtít zbavit i Babiš a jen hledá způsob, jak to celé hodit na Zemana.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

„Váháním a mlžením vytváří prostor pro nejrůznější spekulace a vlastně už tím dopředu podrývá Koudelkovu pozici. Ve skutečnosti jsou ale jen dvě možnosti. Buď je premiér tlačen do kouta prezidentem republiky, nebo se chce sám Koudelky zbavit a jen hledá způsob, jak odstranění šéfa BIS hodit na prezidenta a sám z toho vyjít s co nejmenšími škodami. Možná i v očích samotného Koudelky,“ uvedl Sobotka.

„BIS musí unést i případnou personální nestabilitu, pokud Babiš se Zemanem Koudelku odstraní. Ale nejistota a přibývající spekulace pověsti BIS mezi občany i mezi jejími partnery v zahraničí určitě nepomáhají. Navíc když to celé vypadá jako rychlá pomsta Rusů za odhalení jejich angažmá ve Vrběticích. Pokud teď bude Koudelka odstraněn, naši spojenci mají důvod se obávat, že se vedení naší tajné služby mění v závislosti na přáních Moskvy. Zemana totiž všichni venku vnímají jako proruského prezidenta,“ pokračoval Sobotka s tím, že tady by měl Babiš ukázat to, že faktickou moc drží v rukou vláda, která se zodpovídá Poslanecké sněmovně a nikoli prezidentovi, čehož si prý byl Sobotka jako premiér vědom a Zemanovi podle svých vlastních slov nedával takový politický prostor, jaký mu dává Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…