Sobotka: Podoba vlády by se neměla zastavit na lustračním zákoně

24.11.2013 13:20

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pověřený vyjednáváním o nové podobě vlády si myslí, že by se jednání o složení kabinetu neměla zastavit na interpretaci lustračního zákona. Pětadvacet let od revoluce nastal čas na otázku, zda má být lustrační zákon vůbec uplatňován. Sobotka to v dnešním pořadu Partie televize Prima řekl v souvislosti s možnou překážkou šéfa ANO Andreje Babiše pro účast ve vládě.

Sobotka: Podoba vlády by se neměla zastavit na lustračním zákoně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

ČSSD vyjednává možnou koaliční spolupráci s hnutím ANO a KDU-ČSL, Babiš se na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Prezident Miloš Zeman se přitom nechal slyšet, že do vlády jmenuje jen ministry s čistým lustračním osvědčením, které by měl asi Babiš problém před verdiktem soudu získat. Babiš, který by mohl obsadit post ministra financí nebo post vicepremiéra pro ekonomiku, o osvědčení nepožádal. Záležitost kolem údajné spolupráce s StB označil Babiš za "zmanipulovanou aféru".

"Já si myslím, že ho (lustrační osvědčení) nepotřebuju, jsou na to analýzy," uvedl dnes v pořadu Partie. "Půjdu se pana prezidenta zeptat nejdřív, předtím, než by došlo k nějaké nominaci," doplnil.

"Jsem přesvědčen o tom, že pětadvacet let po roce 1989 už přišel čas na to, abychom se zamysleli nad tím, zda-li má být lustrační zákon vůbec uplatňován," řekl na to Sobotka. "Platí zákon o státní službě, který říká, že člen vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení," uvedl. Jedním z řešení podle něj je, aby se stala účinnou část zákona týkající se lustračních osvědčení, která by říkala, že osvědčení musí předkládat pouze úředníci. "Myslím, že je třeba mluvit s panem prezidentem a mluvit s ním o všech možnostech," doplnil.

Babiš se soudí se slovenskou obdobou Ústavu pro studium totalitních režimů, Ústavem paměti národa. Podle ústavu byl Babiš veden jako agent StB. Šéf ANO ale trvá na tom, že StB na něho vedla svazek bez jeho vědomí a že je oběť. Soud bude pokračovat v lednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…