Sobotka: Setrvání Skotska ve Velké Británii je dobrá zpráva pro celou EU

19.09.2014 17:03

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Je to podle něj dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii. Rozpad Británie by totiž podle premiéra zvedl vlnu nacionalismu, která by narušila stabilitu dalších zemí. Podle Ministerstva zahraničí přispěje výsledek hlasování k zachování významného postavení Velké Británie na mezinárodní scéně. Prezident Miloš Zeman nechtěl výsledek komentovat, podle jeho mluvčího ale hlavu státu osobně potěšil.

Sobotka: Setrvání Skotska ve Velké Británii je dobrá zpráva pro celou EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Pokud by se Británie rozpadla, vedlo by to k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí," uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení. S tímto názorem souhlasil i předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík z KDU-ČSL, podle něhož je setrvání Skotska ve svazku s Británii momentálně pro Skoty výhodnější.

„Pan prezident se nebude k referendu šířeji vyjadřovat, považoval by to za zasahování do vnitřních záležitostí Velké Británie. Mohu ale prozradit, že pana prezidenta osobně to potěšilo," tlumočil ČTK Zemanův názor jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Výsledek referenda přivítal i šéf sněmovny

Také Sobotkovi prý výsledek hlasování udělal „opravdu radost". Rozhodnutí Skotů bere jako „jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil". Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) bylo referendum svátkem demokracie. „Konečný výsledek je dobrou zprávou pro Skotsko, Velkou Británii i Evropu," napsal na svém facebookovém profilu.

„Jsme přesvědčeni, že jednota Spojeného království přispěje k zachování jeho významného postavení na evropské a mezinárodní scéně, o to více v současné době, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostně-politickým výzvám," uvedlo v prohlášení Ministerstvo zahraničí. Referendum podle něj prokázalo vyspělost britské demokracie, neboť i přes výrazné názorové rozdíly obou táborů vedly kampaň důstojně a se vzájemným respektem.

Předseda ODS je rád, že Británie zůstane stabilní

„Všichni musíme vítat, že Velká Británie zůstane stabilní. To pokládám v současné mezinárodní situaci za mimořádné důležité," řekl novinářům ve sněmovně šéf opoziční ODS Petr Fiala. „Neznamená to ale, že nebudeme čelit dalším pokusům o rozpad některých zemí," uvedl s odkazem na Katalánsko.

„Evropské trhy si mohou oddychnout, porcování Spojeného království se konat nebude. Britská libra na to zareagovala okamžitými zisky a vůči euru posílila o více než 0,5 procenta na dvouletá maxima," poznamenal analytik ČSOB Jan Bureš.

Proti skotské samostatnosti bylo v referendu přes 55 % voličů

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla rekordních 84,59 procenta, což potvrzuje mimořádný zájem Skotů o hlasování.

Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. Britský premiér David Cameron pogratuloval šéfovi skotských unionistů Alistairovi Darlingovi k úspěšné kampani.

Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky, a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…