Sobotka: Vláda chce znát hlavní exportní záměry silných podniků

18.07.2014 18:25

Vláda chce znát hlavní vývozní záměry silných exportérů typu plzeňské Škody Transportation. S jejím vedením se dnes dohodla na pravidelné výměně informací mezi firmou a proexportními institucemi a na vzájemné koordinaci kroků.

Sobotka: Vláda chce znát hlavní exportní záměry silných podniků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Pak tady může nastat synergie, která pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti, řekl ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě Škody Transportation a Doosan Škody Power, které jsou významnými exportéry. Vláda chce v příštích letech takové podniky efektivněji podporovat.

Vytvoření funkčního systému

„Výměna informací bude mezi příslušnými lidmi na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO), agenturami jako je CzechTrade, našimi zastoupeními a ambasadory. Prostě chceme, aby byl vytvořený funkční systém, který bude schopen analyzovat informace a nabídne konkrétní pomoc exportérům," řekl. Podniky se s premiérem dohodly, že „budou v informačním kontaktu" a všechny aktivity bude mapovat zejména MPO. Vláda chce těsně koordinovat veškeré zahraniční aktivity, aby podpořila exportéry v jednotlivých teritoriích.

„Konkrétní pomoc v určitých zemích nabídnuta byla, ale vzhledem k tomu, že jde o obchodní případy ve fázi vyjednávání, tak nebudu říkat podrobnosti. Jde o Východ a byly to tři oblasti, kam chceme dodávat vlaky a metro," uvedl šéf ryze české Škody Transportation Josef Bernard. Podle informací ČTK jde o dvě středoasijské republiky a Ukrajinu. S premiérem dohodl konkrétní kroky spolupráce s vládou a ministerstvy. Doufám, že je zúročíme v budoucnosti, dodal.

Exportéři se mohou těšit

„Letos hodně otevíráme dveře do Číny," řekl Sobotka. Příští rok se chce soustředit na Indii a Jižní Ameriku. Vláda chce výrazné pozitivní změny v proexportní politice. „Aby se lépe koordinovala spolupráce ministerstev a skončily byrokratické války. Byla podepsána dohoda mezi MPO a Ministerstvem zahraničních věcí a připravuje se jednotné klientské centrum pro exportéry," uvedl premiér.

Podle náměstka MPO Vladimíra Bärtla bude „nyní systém státní podpory exportu velice prosperovat". „Za čtyři měsíce bylo uděláno dost. Navrátila se manažerská odpovědnost agenturám CzechInvest a CzechTrade, aby mohly přímo řídit své zahraniční kanceláře a mít přímou zpětnou vazbu. MPO zároveň vytváří jednotnou exportní síť," uvedl. Dosud bylo podle Bärtla pro firmy obtížné identifikovat, kam mají se svými požadavky jít. Jednotné klientské centrum, které začne fungovat v září, bude pro všechny typy firem, jimž se bude věnovat konzultant. „U firem jako Škoda Transportation můžeme na jejich exportní záměry vytvářet projektové týmy podle potřeb tak, aby měly asistenci od náměstků obou ministerstev, velvyslanců, ekonomických diplomatů a podobně," uvedl náměstek.

Sobotka se také zajímal o to, jak ovlivnil vstup korejského vlastníka prosperitu Škody Power, protože ČR očekává v příštích letech masivní příliv korejských investic. Doosan posílil globální charakter plzeňské firmy, která rozšířila exportní možnosti, řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…