Sobotka chtěl zřídit zvláštní výbor na kontrolu restitucí. Narazil u lidovců i spořivého Babiše

15.03.2014 9:21

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by rád kontroloval průběh církevních restitucí. Proto ministrům své vlády předložil návrh na vytvoření speciálního výboru, jehož prostřednictvím by měla vláda získat dohled nad tím, jak je vydáván majetek církvím. Sobotní Právo ale píše o tom, že koaliční partneři ČSSD mají na vznik takového výboru zcela opačný názor než Bohuslav Sobotka a nový orgán považují za nadbytečný.

Sobotka chtěl zřídit zvláštní výbor na kontrolu restitucí. Narazil u lidovců i spořivého Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Premiér bude mít na jednání vlády proto problém. Například šéf hnutí ANO Andrej Babiš dal jasně najevo, že nepovažuje výbor za správné řešení. „Nový výbor nemá smysl, důležitější je zveřejňování majetků,“ cituje Právo Babiše. Ministr financí se prý domnívá, že podstatnější je průběžné zveřejňování vydaného majetku.

Ani druhý koaliční partner, lidovci, si nepřejí vznik nového orgánu. Ministr zemědělství Marian Jurečka se domnívá, že vše, co by měl výbor dělat, zvládne jeho úřad sám. „Za Ministerstvo zemědělství i jím zřizované organizace navrhuji vládu informovat o jednotlivých aspektech v pravidelných intervalech, což v součinnosti i s dalšími dotčenými ministerstvy může plně nahradit nově navrhovaný monitorovací výbor,“ napsal podle Práva Jurečka do připomínek k Sobotkovým návrhům.

Sobotka na kontrolním výboru trvá

Přestože oba koaliční partneři ČSSD výbor považují za zbytečný, Sobotka na jeho vzniku trvá. „Jde o vydávání obrovských majetků. Čím větší kontrola, tím lépe. Věřím, že je to zájem všech koaličních stran,“ uvedl premiér pro Právo. Výbor by podle něj měl být pětičlenný. Pod Sobotkovým vedením by se tak scházeli ministr financí Babiš, ministr zemědělství Jurečka, ministr vnitra Chovanec a kvůli vydávání kulturních památek i ministr kultury Herman. Každého čtvrt roku by pak výbor vládě podal zprávu o průběhu restitucí. Například kolik a co bylo vydáno a také kolik sporů řeší soudy. Sobotka prý také odmítá argument, že by výbor byl nehospodárný. Podle premiéra by ministři žádnou další odměnu nedostávali a tak by byl placen pouze tajemník výboru, a to jako zaměstnanec Úřadu vlády.

Vydán má být majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun a v průběhu třiceti let mají církve podle zákona schváleného Parlamentem a dohod podepsaných s expremiérem Petrem Nečasem dostat 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se v průběhu 17 let bude snižovat státní příspěvek církvím na platy duchovních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …